ЕЦБ остави лихвите рекордно ниски, започва преглед на паричната политика

кристин лагард

На първото за годината заседание Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна своята лихвена и парична политика и обяви, че започва стратегически преглед на своята парична политика.

По време на втората официална среща на борда, откакто Кристин Лагард пое поста на управител, централната банка гласува единодушно да остави без промяна основния лихвен процент по депозитите на историческо ниско ниво от -0,5%, в съответствие с пазарните очаквания. Основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. репо лихва) остана на ниво от 0,00%, а заемната лихва – на ниво от 0,25%.

На пресконференция, след решението, президентът на ЕЦБ заяви, че процентите ще "останат на сегашните си или по-ниски нива, докато не видим, че прогнозата за инфлацията се доближава до ниво, достатъчно близо до, но под 2% в рамките на нашия прогнозен хоризонт" и че "подобна конвергенция последователно се отразява в основата на динамиката на инфлацията".

Лагард добави, че Управителният съвет е "готов да коригира всички свои инструменти според нуждите си", за да насочи инфлацията към целта.

Покупките на нетни активи като част от програмата за количествено облекчаване започнаха през ноември 2019-а с покупки на активи за 20 милиарда евро. ЕЦБ повтори днес, че това ще продължи "толкова дълго, колкото е необходимо", за да засили въздействието от стимулиращата политика на ниски лихвени проценти, а тези покупки трябва да приключат малко преди банката да започне да повишава основните си лихви.

Стратегическият преглед, обявен днес, беше и една от първите мисии за Лагард при старта на мандата й. ЕЦБ разкри, че прегледът ще приключи до края на 2020 г. и ще включва "количествено формулиране на ценова стабилност, инструментариум на паричната политика, икономически и парични анализи и комуникационни практики".

Прегледът също така ще оцени финансовата стабилност, заетостта и устойчивостта на околната среда и ще се основава на "задълбочен анализ и ангажиране на всички заинтересовани страни".

През септември миналата година предшественикът на Лагард Марио Драги намали депозитната ставка на ЕЦБ с 10 базисни пункта до сегашното ниво и стартира мащабна нова програма за количествено облекчаване с цел да стимулира икономиката в еврозоната и да я насочи към целта за инфлация на централната банка. Лагард "наследи" инфлация от 1% в еврозоната при поемането на поста през ноември.

"Забавянето на производителността, застаряващото население, както и наследството от финансовата криза, намалиха лихвените проценти, ограничавайки възможностите за ЕЦБ и други централни банки да облекчат паричната политика чрез конвенционални инструменти“, посочват от европейската институция. "Заплахата за устойчивостта на околната среда, скоростната дигитализация, глобализацията и развиващите се финансови структури" допълнително преобразиха средата на паричната политика, включително и динамиката на инфлацията", казват още от централната банка.

Рискове „наклонени в посока надолу“

Президентът на ЕЦБ подчерта, че все още съществуват геополитически рискове, нарастващ протекционизъм и рискове, свързани с уязвимостта на развиващите се пазари. С оглед на това перспективите за растеж "остават наклонени в посока надолу" (по-слаб от очакваното икономически растеж – бел. ред.), въпреки че на днешното заседание членовете на ЕЦБ посочиха, че те вече са малко по-балансирани, тъй като някои от несигурностите около международната търговия намаляват.

Очаква се инфлацията да се засили в средносрочен план, но Лагард посочи, че промишленото производството продължава да ограничава растежа. Въпреки това строителството и сектора на услугите, според президента, остават устойчиви.

"Прилагането на структурните политики в страните от еврозоната трябва да бъде значително засилено, за да се повишат производителността и потенциала за растеж, да се намали безработицата и да се увеличи устойчивостта“, заключи Лагард.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст