И през 2019 г. България е шампион по корупция в ЕС

пари

5ъжно, но е факт: И през отминалата 2019 г. България остава  шампион по корупция в ЕС. Това твърдят от Асоциация „Прозрачност без граници“ – клон на международната организация за борба с корупцията „Трансперънси интернешънъл“, която отчита Индекса за възприятие на корупцията. А понеже корумпирани и корупционери могат да бъдат само властниците, които разполагат с официални и задкулисни лостове за налагане на удобни и доходоносни решени в полза на този или на онзи играч с дебело портмоне, следва, че и публичната власт у нас е най-корумпираната в целия Европейски съюз.

Индексът за възприятие на корупцията е създаден през 1995 г. и оценява държавите по скала от 0 до 100. Индексът е композитен и е стъпил на няколко изследвания – в глобален план те са 13, а за България – 10, на различни международни организации. Държави, които получават под 50 точки, каквато е България, се смятат за тежко поразени от корупция. Средната стойност за ЕС е 64. „Нашата стойност на индекса е наполовина от тази на Дания, която има 87 стойност на индекса, което показва, че това е държавата (заедно с Нова Зеландия) с най-добра позиция по отношение на борба с корупцията – тези две страни оглавяват класацията“, отбеляза още Калин Славов.

Вярно е, че в световната подредба на „Трансперънси интернешънъл“ за отминалата 2019 г. България е подобрила малко положението си като се е изкачила от 77-мо на 74-то място сред изследваните 180 държави. Но според „Прозрачност без граници“ това не се дължи на някаква положителна промяна в самата държава, а само на влошаването на картината в другите страни.

Основните причини за бедственото положение с корупцията в България се дължи на ключови елементи като липсата на свобода на медиите и на доверие в изборния процес, както и в начина на неговото осъществяване; задкулисното финансиране на политическите партии „на черно“ и шуробаджанашките назначения в публичните институции.

Огромен е и дефицитът с върховенството на закона.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст