ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Египетски археолози откриха 10 000 статуи и 20 мумии на жреци

мумии

Министърът на античността и туризма на Египет Халед ал Анани обяви първото археологическо откритие на страната за новата година.

Археолози откриха 16 гробници на велики жреци, 10 000 статуи и 20 мумии край Кайро. Безценната находка е открита в село Туна ал Джабал в провинция Миня.

Гробниците са на около 3000 години. В тях са намерени 20 саркофага, някои гравирани с йероглифи. В гробниците са погребани няколко велики жреци на бога Тот, изобразяван с тяло на човек и глава на ибис, както и знатни хора от Горен Египет. Единият от каменните саркофази е посветен на бог Хор, който е с глава на сокол.

Археолозите са открили също 10 00 фаянсови фигурки, 700 амулета с формата на скарабей, някои от които от злато, както и амулет изобразяващ крилата кобра.

През декември бе открита малка статуя, копие на Сфинкса, по време на разкопки в Миня. Според експерти тя е направена от варовик, височината й е 35 см, а дължината – 55 см. Мини сфинксът има ясни черти и детайли, които отразяват уменията на древноегипетския скулптор. Кога точно е изработена обаче, все още не е установено. 

По време на същите разкопки са открити и амулети, изработени от фаянс, керамика, глинени съдове с различни форми и размери и бутилка от алабастър.

Хефрен, четвъртият фараон от четвъртата династия на Старото царство (около 2500 г. пр. н. е.), е наредил създаването на известния Сфинкс в Гиза. Той представлява статуя на лъв с човешко лице и все още се смята за най-големия в света.

През 2018 г. в провинция Миня, разположена в централен Египет, при разкопки бяха открити десетки мумии и погребални колекции, включващи бижута и други артефакти. Така провинцията влиза по блестящ начин в туристическата карта на Египет. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст