ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Схватката “Гешев срещу Радев” е подигравка с демокрацията!

Гешев-Радев

Лакмусът “Пеевски – шеф на ДАНС” отново на мода

Безспорно тиражирането на подслушвания разговор между президента Румен Радев и командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков е скандал. Още по-безспорно е, че този скандал гони две цели – омаскаряването на държавния глава и “повишаването” на главния прокурор от чин “Господар на обвинението и досъдебното производство” в ранг – “Едноличен господар на съдебната власт”!

Според официалните хипотези, атаката срещу Румен Радев е:

  • добре замислена политическа провокация, в която участват КПКОНПИ, ДАНС, Специализираната прокуратура и Специализираният наказателен съд, чийто председател би трябвало да е разрешил прилагането на огласените СРС-та – по поръчка на управляващите, естествено;
  • медийна пушилка, която трябва да отклони общественото внимание от някои други взривоопасни проблеми, примерно – водната криза, налагането на държавен монопол върху ВиК-услугите и наливането на 1 млрд. лв. в сектора; мафиотския трилър с легалния и незаконния внос на боклуци от цял свят, а не само от Италия;
  • самосиндикална акция, чрез която главният прокурор Иван Гешев предупреждава враговете и опонентите си какво може да им се случи, ако продължат да клатят едноличната му и безконтролна власт в прокуратурата;
  • кризисен ПР-ход, целящ втвърдяване на президентския електорат и  привличане на нови гласоподаватели от други сегменти на политическия спектър. казано на по-обикновен език, тази хватка представлява следното: когато публично и незаслужено омаскариш някого, той “изведнъж” става симпатичен дори и на заклетите му опоненти и врагове!

Всъщност, ако

трябва да дефинираме крайната цел на упражнението

с оглед на средствата, използвани за нейното постигане, най-вероятно става дума за… тест.

Темата е позната: “Съществува ли гражданско общество и докъде е готово да стигне то, ако “някой” застраши демокрацията и върховенството на закона чрез погазване на конституцията и нормативната уредба”.

Приложените методи също: превишаване на права, злоупотреба с власт, подмяна на едни законови разпоредби с други, извратено тълкуване на нормативни разпоредби и т.н.

Същата работа като преди шест години, когато Делян Пеевски изведнъж беше курдисан на поста “Председател на ДАНС”.

Предизвикателството беше много голямо и нормалните хора реагираха точно според очакванията – първосигнално: масови протести срещу решението на парламента, защото Пеевски бил човек на Ахмед Доган (т.е. на задкулисието), бил олигарх, бил… еди какъв си.

И нито дума по въпроса, че по принцип

издигането на кандидатурата му е в противоречие с изискванията на Закона за ДАНС

и за да мине номерът, въпросният нормативен акт бе подобаващо ремонтиран – в извънработно време и чрез брутално нарушаване на Закона за нормативните актове и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Припомняме накратко:

  • на 13 юни 2013 г. проектозаконът за изменение на Закона за ДАНС е внесен в парламента и минава на първо и второ четене в едно гласуване;
  • късно през нощта – малките часове на 14 юни, тогавашният президент Росен Плевнелиев е сгащен на Аерогара “София” и е натиснат да подпише указа за обнародване;
  • едновременно с това, тогавашният председател на НС Цецка Цачева задържа  отпечатването на “Държавен вестник”, докато заветния указ не бъде “подпъхнат” в официалния раздел (бел. ред. нито един нормативен акт не влиза в сила, ако съдържанието му не бъде обнародвано в “Държавен вестник”);
  • на 14 юни, около час след откриване на редовното пленарно заседание, Делян Пеевски е номиниран и избран за председател на ДАНС.

 Пет дни по-късно, уж под натиска на улицата, Делян Пеевски подава оставка и се връща в парламента като редови депутат.

Гражданското общество е във възторг от себе си, задкулисните “социолози” – също.

Защо обаче смятаме, че става дума за експеримент? Логиката е виновна. Ако Делян Пеевски трябваше да стане незаобиколим, но легитимен фактор в сектор “Сигурност”, той щеше да стане министър на вътрешните работи. Хем е политическо назначение, хем по закон няма никакви по-специални изисквания.

Другият вариант е при ремонта на Закона за ДАНС, управляващите от БСП и ДПС да си бяха спазили нормалната процедура – проект, обществено обсъждане, внасяне в парламента, съгласуване по комисии, първо и второ четене, обнародване…

В скандала, нашумял вече като “Война между президента главния прокурор “,

матрицата е същата.

Разработката срещу Румен Радев стартира през 2016 г. – заради три сигнала до КОНПИ за конфликт на интереси и облагодетелстване чрез служебното положение срещу бившия вече шеф на ВВС и все още бъдещ кандидат-президент – ген. Румен Радев.

Единият от сигналите се отнася до назначаването на Десислава Генчева за пиар експерт на ВВС, а останалите два – за апартаменти, закупени или ползвани от Радев и Генчева.

За изясняването на обстоятелствата в сигналите, в КОНПИ е образувана проверка, която продължава до средата на 2019 година.

На 19 януари 2017 г. Румен Радев официално встъпва в длъжност, а четири месеца по-късно – през месец май, в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 321 от НК, т.е. за организирана престъпна група (ОПГ), създадена с цел набавяне на имотна облага.

От материалите, разпространени от държавното обвинение – постановлението за спиране на досъдебното производство и подслушаните телефонни разговори, става ясно, че  поне

двата от членовете на ОПГ-то са генерали – шефът на ВВС и държавния глава.

Оттук и първото брутално нарушение на НПК: дори когато става дума за разследване на организирана престъпна дейност, Специализираната прокуратура няма абсолютно никакво право да “бройка” военнослужещи по Закона за въоръжените сили. И понеже разрешенията за СРС са издадени от Специализирания наказателен съд, неговият председател също е в нарушение (меко казано).

С Решение № РС-252-19-050 от 31 юли 2019 г., правоприемникът на антикорупционната комисия от 2016 г. – КПКОНИ, отсича: ген. Радев и съпругата му Десислава Радева (екс Генчева) не са в конфликт на интереси. Тоест – твърденията в сигналите за назначаването ѝ за имотните им облаги са се оказали безпочвени.

Второто брутално нарушение е свързано с прилагането на специалните разузнавателни средства. Оставяме настрана подменената подсъдноста и продължаваме по същество.

Подслушването е разрешено, защото

разследването върви срещу организирана престъпна група.

От разговорите обаче става ясно, че “работата” е… най-обикновен битовизъм и кокошкарство, които по никакъв начин не се вписват в дефинициите “организирана престъпна дейност” и “заплаха за националната сигурност”.

По закон, когато едно легитимно СРС не постигне целта, за което е приложено, то трябва да бъде унищожено в 10-дневен срок от прослушването и анализирането на събраната информация. В случая обаче ДАНС и спецпрокуратурата са направили точно обратното: пазят аудиозаписа и “хартиената” стенограма цели 9 месеца (от април 2019 г.), за да ги използват за цели, нямащи нищо общо с правосъдието.  

И накрая –

пародията с Конституционния съд.

По закон, когато разследващите и наблюдаващите прокурори не съберат доказателства, годни за повдигане на обвинения или за внасяне на обвинителен акт в съда, досъдебното производство трябва да бъде прекратено.

В този случай обаче – ново двайсет: досъдебното производство е спряно, докато Конституционният съд не отговори на въпроса “Може ли президентът на Република България да бъде разследван, или не може”.

Този ход, без никакво извинение, си е най-обикновена перверзия. Разследваш и подслушваш незаконно държавния глава две-три години, а накрая – като закъсаш – питаш Конституционния съд дали може!

“Що не пита по-рано бре, аланкоолу?”, би казал Дядо Вазов на “старовремски” български език. Примерно – още през август 2019 г., когато КПКОНПИ не успя да докаже сигналите, защото Радев и Стойков са организирали изчезването на съответните документи?

Ами защото…

Така де!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст