ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

И Божков като комунизма: един призрак броди…

васил божков

Ако се съди по информацията в сайта на Интерпол, актуална към 25 февруари, хазартният ни бос Васил Божков по-скоро се е вживял в героя от един епохален виц от средата на 70-те години на миналия век:

Попитали Радио Ереван: Генералният секретар на БКП другарят Тодор Живков водил ли е нелегална борба срещу монархофашистката диктатура?

Радио Ереван отговорило на секундата: Не, той е водил полунелегална борба – криел се е, но никой не го е търсил!

Почти месец мина, откакто на 29 януари научихме, че „изфирясалият“ яко дим Васил Божков бил обявен за общодържавно и международно издирване.

Ако се съди по официалното съдържание на съответните сайтове, в случая – на МВР и на Интерпол, няма такова нещо!

Нула информация. Нито като снимка, нито като текст.  Който не вярва – да погледне „картинката“, която сме прекопирали от интернет страницата на Интерпол: най-важните ни познайници – т. нар. братя Галеви и Цветан Василев, си „висят“ там със страшна сила. Докато за Васил Божков няма дори намек. Примерно – квадратче със силует, вместо паспортна снимка, или физиономия, но без никакви данни – поради липса на „същите“.

С други думи – открити остават няколко въпроса.

ПървоВасил Божков обявяван ли е изобщо за някакво издирване, кога и от кого?

Второкой и по силата на каква логика е разбрал, че на 31 януари хазартният бос е арестуван?

Третозащо, след като на 2 февруари главният прокурор официално съобщи, че арестът на Божков е потвърден, две седмици по-късно лично Иван Гешев искрено се изненада, че хазартният бос бил освободен от някъде си?

И накрая…. въпросът на въпросите: „Защо, след като открай време българската прокуратура най-напред арестува, после обвинява, а накрая разследва и (евентуално) доказва, в случая с Васил Божков обърна матрицата на 180 градуса?“ Може би защото е с нов началник?

Васил Божков-Интерпол

И Васил Божков като Тодор Живков – той се крие, но никой не го издирва. Дори и чрез Интерпол…

Симптомите, че на хазартния бос му кроят шапка, се появиха още през лятото, а сигналът на бившите му съдружници Найденови (баща и синове), изпратен до прокуратурата и Министерството на финансите в началото на декември,

само ознаменува… края на карантинния период.

На 8 юли 2019 г. премиерът Бойко Борисов привика на спявка собствениците на трите най-големи футболни клуба – Васил Божков („Левски“), Гриша Ганчев („ЦСКА“) и Георги Домусчиев („Лудогорец“).

За да е ясно на обществото и феновете, че на министър-председателят спокойствието по стадионите му е по-първа грижа дори от строителството на магистралите „Хемус“ и „Струма“, на спявката бе поканен и президентът на футболния съюз Борислав Михайлов.

А за да няма никакво съмнение кой и как ще командва парада, от страна на премиера в “сгледата” участваха вътрешният министър Младен Маринов, главният (все още) прокурор Сотир Цацаров и единственият му възможен наследник – заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Според официалните изявления на участниците, срещата е била изключително ползотворна. Никакви побоища, никакви покупко-продажби на съдии, никакво черно тото с уредени мачове….

Три дни по-късно – на 11 юли 2019 г., стана ясно, че

генерален спонсор на Първа професионална лига

става хазартната фирма „Ефбет“, която по онова време беше съсобственост на фамилия Найденови и Васил Божков.

Въпреки че начинанието бе повече от скверно – от гледна точка на Закона за защита на конкуренцията и на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (в чийто обсег попадат и конфликтите на интереси), то мина и замина… с ръкопляскания, викове „Ура!“, разливане на тежки напитки и рязане на тънки мезета.

Или казано по друг начин, задружните по онова време „Ефбет“-аджии, станаха едновременно и спонсори на седем-осем клуба, и спонсори на висшата лига…

Четири месеца по-късно –

на 15 октомври, играта изведнъж загрубя:

ГДБОП и Специализираната прокуратура влязоха в централата на Българския футболен съюз и излязоха оттам с два-три микробуса, пълни с документи.

Легитимацията на акцията звучеше убедително – да пресече нерегламентираната дейност на Съдийската комисия към БФС.

В окото на бурята попаднаха „различни съдийски назначения и съмнителни резултати от мачове във футболното ни първенство“. А за разпити в ГДБОП бяха отведени петима души.

Какви са били показанията им, какво се е случило с иззетата документация и защо президентът на БФС Борислав Михайлов побърза да подаде оставка, все още не е известно. И както е тръгнало – най-вероятно няма да ни се изясни.

Факт обаче е, че само

месец и половина след БФС-хайката,

публичното пространство наистина бе взривено: Стефан Найденов и синовете му Цветомир и Боян (познати като Цеките), официално обявиха война на дотогавашния си съдружник Васил Божков. И то по толкова брутален начин, че дори Бисер Лазов трябва да се е изчервил от неудобство заради зле изпълнената „мокра поръчка“ срещу покровителя си Цветан Василев.

Върховната дата е 18 декември: големият брат Цветомир Найденов демонстрира мъжеството на т. нар. Цеки, закъсняло с около четири-пет петилетки, разпространявайки в социалните мрежи нещо като… “кърваво писмо”! Цитираме част от него:

„Сбогом,Черепило!

Разделяме се и в „Еврофутбол“, и в 12-те игрални зали, където имаш участие… 26 години ти стигат за лапане от въздуха.

Ние „Еврофутбол” и казина сме имали и преди теб, имаме и ще имаме много след теб. Не си хаби усилията да искаш срещи с нас, не искаме нито да те виждаме, нито да те чуваме, защото ти знаем мръсните интригантски номера.

Продължавай да ни заливаш с помия с лайнометите ти, много ни забавляваш, кажи му на Славчо Марков да пише малко по-разнообразно ченгесарските си статийки и да слага по някоя истина,че омръзва леко с тези лъжи.

Черепило, ти имаш интересен подход в лайняната медийна атака: опитваш се да припишеш твоето житие и битие на нас – курви, убийства, рекети, търговия с влияние, корумпиране на полицаи, прокурори и НАП служители… Само очаквам да напишеш, че и ние купуваме антики и картинката ще бъде пълна…

Вярно, Божков и Цеките наистина се разделят. Но не по начина, описан в “кървавото писмо”: Божков – аут, те – хазартни босове. Месец и половина след Фейсбук сензацията (на 11 февруари т.г.), Цветомир Найденов обяви, че продава 16-те си процента в “Еврофутбол”  за 1 евро. Даже организира нещо като търг в социалната мрежа, към който интересът бил огромен.

На печелившите – честито! Също като да си купи човек фабрика на 9 септември 1944 година. Защото ден по-рано НАП халоса “Национална лотария”, “7777”, “Еврофутбол” и “Евробет” с наказателни постановления за 700 млн. лева. А това означава само едно: в най-скоро време четирите фирми остават без лицензи за хазартна дейност. Завинаги!

Резултатът, меко казано, е потресен!

Васил Божков се крие в Обединените арабски емирства, без официално да си личи, че някой го търси чрез Интерпол.

Срещу него са повдигнати 11 обвинения, които “покриват” близо една трета от  Наказателния кодекс. И нито едно от престъпленията не е причината, накарала прокуратурата да се освести и да прозре какъв злодей е Васил Божков. В противен случай той щеше да бъде арестуван още по Коледа.

Искането за екстрадицията му е в обем от 200 страници, което е почти 100-процентова гаранция, че Васил Божков няма да бъде върнат. В тези случаи количеството никога не преминава в качество. Защото екстрадиция има, само ако са изпълнени две условия: да са изпратени доказателства (а не добре обосновани предположения) и прегрешенията, за които ще бъде съден беглецът, да са престъпления и в двете държави – искащата и предаващата!

Всъщност, след като Интерпол не издирва с червена бюлетина Васил Божков, а посланикът ни в Дубай все още проверява кой точно е бил освободен, дали някой знае самоличността на задържания в Абу Даби? И дали изобщо някой е задържан там?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст