ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Как потребителите спестяват над 3 млн. лв. от такси и комисиони

paysera

Финтех индустрията промени правилата на играта. Потребителите вече привикнаха с технологичните новости във финансовите услуги и затова основното им изискване вече е те да стават още по-гъвкави, организирани, улеснени и най-вече – сигурни. Финтех компаниите не спират да ни изненадват с оригинални идеи и решения. Нещо повече по-мощните от тях кандидатстват за банкови лицензи и правят опити да се конкурират с традиционните финансови институции. 

Добър пример за някои от тези тенденции е компанията Paysera LT – първата финтех компания в Литва и първото дружество за електронни пари, лицензирано още през 2012 г. от Централната банка на Литва. Дружеството има 15-годишна история и опит, и предоставя платежни услуги на фирми и физически лица по целия свят. Paysera LT е част от групата на Paysera, която включва 5 компании, регистрирани в Литва, Латвия, Естония, България и Румъния. Услугите на Paysera LT се предоставят на над 400 хиляди клиенти в повече от 180 държави.

Печалбата на групата Paysera нарасна с 20% през 2019 година

Нетната печалба на литовската платежната система Paysera LT за 2019 г.  нарасна с повече от 20% в сравнение с 2018 г., достигайки 2,3 милиона евро.

През 2019 г. приходите на компанията нараснаха с малко над 15%, достигайки 11,06 милиона евро. Активните клиенти са се увеличили с над 80%, а наред с това се наблюдава и ръст на броя на извършените от тях плащания –  общо 2,7 милиона транзакции на обща стойност 5,9 милиарда евро (50% увеличение). Сумите, които клиенти държат по свои сметки в Paysera, са нараснали с повече от 75% и достигнат 200 милиона евро.

Какво предлага фирмата

Дигиталната сметка на Paysera предоставя стандартните за една сметка функционалности – излъчване на преводи в страната и чужбина, получаване на плащания от партньори, обмяна на валута, подробна информация за движение по сметка, възможност за упълномощаване на трети лица за работа с нея, мобилно и интернет банкиране. Това, което я отличава, е липсата на такси за откриване на сметка, за месечната й поддръжка и за онлайн или мобилно банкиране. Предимство е и, че сметката е многовалутна – по нея, могат да бъдат съхранявани и управлявани средства в близо 30 валути едновременно.

Фирмената сметка в Paysera разполага с български виртуален IBAN за разплащания в BGN, както и в EUR за плащания в Европа, благодарение на които излъчването и получаването на преводи е по-удобно и бързо. Дигитализирането на услугата позволява на компанията да предоставя значително по-изгодни ценови условия и за парични преводи. Пример за това е таксата за един превод в EUR към държава от ЕС, която е едва 0.15 EUR за компании и 0 EUR за физически лица.

Как работи

Откриването на дигиталната сметка се извършва изцяло онлайн на сайта на Paysera.bg в няколко последователни стъпки – потвърждение на имейл адрес и телефонен номер, и прикачване на документ за самоличност на управителя на компанията. След извършването на тези действия, процесът е автоматизиран и се изисква единствено въвеждането на ЕИК номер. Всичко това отнема около 30 минути – значително по-малко в сравнение с откриването на сметка в клон и активирането на електронно банкиране.

С услугата си дружеството за електронни пари цели да съдейства на бизнеса за намаляване на разходите му за фирмени сметки и да предостави повече удобство и бързина при управлението на ежедневните платежни операции. Като резултат, през 2019 г. компанията успя да спести на своите български клиенти над 3,3 млн. лева от такси и комисиони – за сравнение, през 2018 г. тази сума надхвърля 2 млн. лева.

От стартирането си през 2016 г. в България, местните потребители на платформата са над 3800 компании и близо 26 000 физически лица, които са извършили над 135 хил. транзакции за 735 млн. лв. през 2019 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст