ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 65 фирми в България са се адаптирали и вече произвеждат предпазни материали

одеколон дезинфекция коронавирус

По данни на Industry Inform за по-малко от месец над 65 фирми в България са се адаптирали да произвеждат предпазни материали в помощ борбата с COVID-19. На фокус в производството в момента са маски, дезинфектанти, предпазни шлемове, предпазни очила, ръкавици, медицински консумативи, предпазни материали, хранителни добавки, дори и кабина за дезинфекция. При по-голямата част от фирмите, това не е основната им дейност, а се преориентират в ситуацията.

Според д-р Мариана Дамова, създател на Industry Inform, услуга за предоставяне на бизнес информация за България, включила наскоро и директория  в помощ на COVID-19, най-бързо се преориентират шивашката индустрия, козметиката и фармацевтичната индустрия. Над десет български модни бранда предлагат предпазни маски като моден аксесоар към тоалетите, дори в допълващи се материи и актуални за сезона цветове.  Производител на съвременно облекло с бродерии в български народни мотиви започна да шие и подарява към всеки артикул маска с шевица. Козметичните компании преминаха най-бързо към допълване на продуктовите си линии с дизенфектанти и почистващи препарати, щадящи кожата и унищожаващи вируса.

"Положителна тенденция е, че кризата и затруднените международни доставки ще обърнат България и Европа към местното производство. Това ще помогне и за запазването на част от работните места. Недостигът на предпазни средства в държави като Германия и Австрия предоставя и възможности за износ, когато вътрешните нужди на България бъдат задоволени и ограниченията за това отпаднат", коментира д-р Дамова.  

Дори в сектори, които по никакъв начин не са свързани с предпазните средства, като офис консумативи и рекламни агенции, търсят начин да отговорят на новото търсене. Печатници, които отчитат намалели поръчки поради затворени офис сгради и търговски центрове, започват производството на предпазни шлемове, предпазни плексигласови стени за банкови офиси и  други учреждения, магазини, фризьорски салони, маски с печат, куки за безопасно отваряне на врати и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст