Окръжният прокурор на Стара Загора и директорът на ОДВР посетиха възрастна жена, станала жертва на грабеж

окръжна прокуратура

Във връзка с извършен грабеж административният ръководител на Окръжна прокуратура – Стара Загора  Дичо Атанасов и директорът на Областна дирекция на МВР-Стара Загора старши комисар Стоян Стоянов посетиха възрастната жена, станала жертва на престъпното посегателство.

Престъплението е извършено около 23:00 часа на 18.04.2020г. в къщата на пострадалата жена в село Дъбово, община Мъглиж, област Стара Загора.

С протокола за оглед на местопроизшествието от разследващ полицай от Районно управление на МВР-Казанлък е започнато досъдебно производство за престъпление по чл.198, ал.1 от НК, като ръководството и надзора на разследването първоначално е осъществяван от Районна прокуратура-Казанлък. В хода на проведеното разследване от органите на МВР са извършени множество процесуално–следствени действия, насочени към разкриване на извършителя на престъплението, след които на 24.04.2020г. се били установени извършителите на престъпното деяние – лицата И.А.В. на 64-години и П.А.А. на 54-години, и двамата от село Ветрен, община Мъглиж. И двамата извършители са осъждани за тежко умишлено престъпление на „ефективно“ лишаване от свобода за срок не по-малко от 1-година, поради което извършеното от тях в съучастие престъпление е преквалифицирано като такова извършено в условията на опасен рецидив и считано от 24.04.2020г. ръководството и надзора на разследването е поет от Окръжна прокуратура-Стара Загора. Двете лица са привлечени като обвиняеми и с постановление на Окръжна прокуратура-Стара Загора от 25.04.2020г. са задържани за срок от 72-часа, а впоследствие по внесени на 26.04.2020г. от прокуратурата искания в Окръжен съд-Стара Загора, спрямо двете обвиняеми лица е взета мярка за неотклонение “Задържане под стража“.

По време на срещата с пострадалата, окръжния прокурор Дичо Атанасов и старши комисар  Стоян Стоянов увериха възрастната жена, че разследването по образуваното досъдебно производство ще приключи в максимално  кратък срок и двамата извършители ще бъдат предаден на съд.

Административния ръководител на Окръжна прокуратура-Стара Загора подчерта, че противодействието на битовата престъпност остава приоритет в работата на прокуратурата и това не се е променило въпреки извънредно положение в страната. Той припомни, че още преди в България да започне  пандемията от COVID -19, по разпореждане на Главния прокурор Иван Гешев, е създадена съответната организация в дейността на прокуратурата  по отношение на противодействието битовата престъпност. В тази връзка на територията на област Стара Загора по разпореждане на Окръжна прокуратура-Стара Загора са проведени няколко специализирани полицейски операция за противодействие на този вид престъпност.

В тази връзка старши комисар Стоянов уточни, че в малките населени места е организирано активно полицейско присъствие, осъществявано чрез мобилни екипи, съставени от служители от Областна дирекция на МВР-Стара Загора и от териториалните районни управления към дирекцията. С актуални проблеми и сигнали за престъпления или различни нарушения са ангажирани и районните инспектори, посещаващи по график малките населени места.

Окръжния прокурор Атанасов разясни, че за извършеното в съучастие престъпление по чл.199 ал.1 т.4, вр. с чл.198 ал.1, вр. с чл.29 ал.1 буква “а“, вр. с чл.20 ал.2 от НК – в закона е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години. Целта на дейността на прокуратурата по противодействието на битовата престъпност е значително снижаване на броя на престъпленията от този вид, като от съществено значение е и взаимодействието с органите на местната власт.

При посещението си в село Дъбово окръжния прокурор и директора на областната дирекция на МВР, бяха придружени от заместник кмета на община Мъглиж – г-н Душко Душков, с когото бе обсъдена  криминогенната обстановка в района.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст