Певицата ЛиЛана, брат ѝ и още трима са обвинени за злоупотреби с пари от Брюксел

ЛиЛана

Специализираната прокуратура е обвинила певицата Лиляна Деянова – ЛиЛана, брат ѝ – бийтбоксърът Александър Деянов – SkilleR, и още трима човека за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програмата "Иновации и конкурентоспособност", съобщиха от държавното обвинение.

Лицата бяха задържани вчера при специализирана операция на СДВР и ДАНС, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Иззети са сървъри и компютри.

Групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от нея (повечето от които без реална стопанска дейност), са усвоявали средства по програмата. Те са декларирали покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина – което също не е осъществявало търговска дейност. Реално, софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за "ползване" на разследваните фирми.

На трима от обвинените за участие в групата е наложено задържане до 72 часа. Днес Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд да определи мярка за неотклонение "Задържане под стража" за всеки от тях. На другите двама обвинени са взети парични гаранции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст