СЗО за България: Коронавирусът не е изкуствено създаден

Скендер Сила

Световната здравна организация разполага с доказателства, а и най-достоверните научни институции твърдят, че произходът на коронавируса е животински. Това заяви представителят на СЗО в България Скендер Сила. Той е категоричен, че не е възможно COVID-19 да е създаден в изкуствена среда.

"Бил е предаден чрез междинен гостоприемник. Не можем да кажем какъв, но това е начинът, по който започна заразяването на хората. Сега човешките същества преминават през най-тъмните дни на 21 век", смята Сила. А, по думите му, най-лошото от заразата все още предстои.

"Както знаете, пандемията започна през януари в Китай, а сега е разпространена навсякъде и ние можем да очакваме нова вълна на вируса. В бъдеще световните лидери трябва да инвестират повече именно в здравето, тъй като трябва да сме по-добре подготвени при евентуални предизвикателства, подобни на това в момента", каза представителят на организацията пред Нова телевизия.

"Не бих казал, че светът е подценил вируса. Някои страни обаче не взеха достатъчно агресивни мерки, за да предотвратят разрастването на пандемията, други държави пък успяха да реагират навреме", допълни той.

Сила поясни, че има правителства, които са много активни още от началото и това може би се дължи на факта, че са били изправени пред SARS през 2003 година. Някои държави обаче не са се изправяли пред подобно предизвикателство и може би затова са имали по-забавена реакция.

"Ние всички сме заедно в това и ключът е осъзнаването на факта, че всички трябва да сме обединени. Солидарността трябва да е налице, взаимодействието между страните – също", смята Скендер Сила.

"Както знаете, в момента САЩ държи първенството по отношение на броя на случаите. За съжаление щатите имат и доста голям брой на починали. Те много усърдно се опитват да осигурят грижа на хората на всички нива. СЗО е много благодарна на САЩ и на хората от Америка за щедрата подкрепа, която те са ни давали през годините. Благодарение на средствата на САЩ ние успяхме да спасим милиони животи на хора, болни от туберколоза, малария", каза още той.

Сила отбеляза, че според него, многобройните заболели в щатите са причина и за решението на президента Доналд Тръмп да спре финансирането за СЗО. И допълни, че многото допуснати грешки от страна на организацията са довели до наличието на големия брой смъртни случаи в САЩ. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст