Абсолютното господство на пазарния принцип е разрушително за обществото, твърди социолог

Проф. Петър-Емил Митев

"Възловият въпрос е за границите между пазарна икономика и пазарно общество. Размахът на пандемията е свързан с пренасянето на принципите на пазарната икономика и в сферата на здравеопазването. Има неща, които не могат да бъдат търговски организации. Болниците осигуряват сигурност, те са част от базовата сигурност на обществото. Абсолютното господство на пазарния принцип е разрушително за обществото". Това каза пред БНР социологът проф. Петър-Емил Митев в коментар на очакванията за пренареждане на глобалните сили и играчи след пандемията от Covid-19. Той добави, че в икономически аспект има хипотези за затваряне на националните икономики и глобализацията да бъде прекратена или върната назад.

"Това е пресилено, глобализацията е обективен процес. Ще има определени национални акценти, когато става дума за средства за национална сигурност, гарантиращи здравеопазването и медицинската стабилност на една страна, те трябва да бъдат произвеждани в националните граници", посочи той.

Социологът заяви още, че: "Шпорите, които тласкат към форсиране и гонене на ръст на БВП, са част от механизма на капиталистическата икономика. Производството в развитите страни и сега произвежда достатъчно за потреблението на хората и задоволява живота им, но се търси все повече и повече, защото мотивът е постигането на печалби”. 

Проф. Митев коментира, че геополитическата ситуация в света се характеризира с пандемията, но от друга страна – с блокирането на икономическата дейност, а от трета – със срива в цените на нефта, което може да повлече и газовия пазар. 

"Това поставя множество въпроси, на които не може да се даде категоричен отговор. Логично е да се предположи, че при разумна оценка на ситуацията опасността от световен конфликт би трябвало да намалее. Най-малкото, защото готовността на световните сили би трябвало да е силно подкопана и поставена под съмнение. Световните конфликти имат и психологическа страна и готовността на хората да подкрепят един голям конфликт ще бъде много по-малка, отколкото е била", обясни социологът.

Проф. Митев припомни, че в началото на 2021-ва година изтича Договорът за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия. "Това е най-важният останал договор. Той все още няма гаранции, че ще бъде продължен. Той е препятствие за крупен военен конфликт", подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст