Бизнесът може да получи държавен кредит в размер до 5% от годишния оборот

Пари инвестиции евро евра

Фирмите в Европейския съюз, засегнати от коровируса, може да получат достъп до правителствени заеми с максимален размер до 5% от оборота им за 2019 г., предвижда мярка на Европейската комисия, която предстои да бъде прецизирана. Няколко държави-членки вече са поискали подобни мерки, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.  

Размерът на заема може да бъде също така и до 40% от годишните разходи за работни заплати. Такива заеми ще се считат за субсидирани и високорискови, затова се предвижда условията по получаването им да са доста стриктни. 

ЕК предстои да прецени дали максималният размер на тези кредити да бъде обвързан с годишния оборот или с разходите за работни заплати. В момента се провеждат обсъждания между държавните членки и антимонополния регулатор на ЕС.

В последните седмици в ЕС бяха въведени редица облекчения в областта на държавната помощ. ЕК одобри трилиони евро държавна помощ под формата на кредитни гаранции, грантове, субсидирани лихви и краткосрочни заеми за експортно ориентираните компании, които страните от алианса предоставиха на бизнеса, засегнат от пандемията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст