Осъдителната присъда на швейцарски гражданин, обвинен в тероризъм, влезе в изпълнение

Към затвора

Швейцарският гражданин Кевин Бахли, който на 24 февруари 2020 г. бе осъден на 5 г. лишаване от свобода по обвинение на Специализираната прокуратура за тероризъм и незаконно пренасяне в страната на огнестрелни оръжия и боеприпаси, е преведен в Софийския затвор за изтърпяване на наказанието си.

Присъдата на Специализирания наказателен съд не бе обжалвана в законния срок и влезе в сила.

Бахли бе задържан на 12 септември 2018 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ по сигнал на швейцарските власти преди да премине границата с Турция. В автомобила му „Jeep“ (с който на 11 септември 2018 г. влиза в страната през ГКПП „Дунав мост 2“ край Видин) са намерени и иззети 2 ловни карабини, бойна щурмова пушка, бронежилетка, каска, патрони, брадви, мачете, ножове. Пред разследващите мъжът обяснява, че пътува за сирийския град Идлиб, където да оказва хуманитарна помощ на местното население.

В хода на досъдебното производство са събрани и представени на съда доказателства за контакти на обвиняемия с ислямисти, както и огромен брой веществени доказателства, сочещи крайната му цел – да се включи в някоя от бойнте групи на Ислямска държава в Сирия.

Кевин Бахли бе осъден да плати и 20 000 лева глоба, както и близо 9 700 лв. разноски по делото. В полза на държавата са отнети автомобилът му „Jeep“, както и незаконно пренасяните с него оръжия и боеприпаси.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст