Брюксел още не е намерил пътя към икономическо възстановяване

европарламент ЕП страсбург

Евродепутатите призовават да бъдат предложени по-мощни мерки, настоявайки, че настоящите предложения се състоят предимно от заеми, които ще оставят държавите, които са най-силно засегнати от коронавируса, силно задлъжнели и ще увеличат икономическите разлики в еврозоната.

Евродепутатите от Комисията по икономически и парични въпроси дискутираха в понеделник с комисарите  Валдис Домбровскис и Паоло Джентилиони планираните мерки за справяне с настъпващата икономическа криза вследствие на COVID-19. Председателката на на комисията Ирен Тинагли подчерта, че въпреки че мерките, договорени от Европейския съвет, трябва да бъдат приветствани, е необходимо още, включително и свежи средства. „Залогът е повече от солидарност“, заяви  Тинагли и допълни,  че „различията, които рискуваме да бъдат създадени, могат да доведат до безпрецедентен натиск за Европейския съюз“.

Евродепутатите се съгласиха, че са необходими повече мерки за подпомагане на най-силно засегнатите региони и държави.

Дяволът е в детайла

Евродепутати поискаха повече подробности относно планираното взаимодействие между дългосрочния бюджет на ЕС и предвидения фонд за възстановяване. Мнозина също искаха да научат повече за това как ще функционира фондът за възстановяване, особено каква част от него ще се състои от безвъзмездни средства. Те изразиха опасения, че независимо дали са посочени, мерките, които се разглеждат, неизменно ще отведат ЕС по пътя на взаимното обединяване на дълга под една или друга форма. От друга страна, други членове на Европейския парламент твърдят, че идеите на масата не изглеждат достоверни или полезни. Не е достоверно, тъй като използването на гаранции със средства от частни инвеститори би било много трудно в условията на криза и не би било полезно, тъй като някои държавите не могат да си позволят да бъдат обременени с бъдещ дълг. 

Евродепутатите от комисията подчертаха необходимостта да се гарантира, че ЕС прави всичко възможно, за да гарантира по-ефективно справяне с данъчните измами и данъчните убежища. Това би гарантирало, че ще бъдат налични повече пари за справяне с отпадането от COVID-19.

На 17 април ЕП прие резолюция, в която подкрепя фискалните мерки на ЕС и подкрепата за ликвидността за справяне с пандемията. Отвъд това, което вече е предприето, Европа се нуждае от мащабен пакет за възстановяване и реконструкция, който да се финансира от увеличаване на дългосрочния бюджет, чрез съществуващите фондове и финансови инструменти на ЕС, както и чрез „облигации за възстановяване“, гарантирани от бюджета на ЕС.

Евродепутатите подчертаха, че зеленият пакт и цифровата трансформация трябва да бъдат в основата на възсатовяването, за да се даде тласък на икономиката. Те също призовават за постоянна Европейска презастрахователна схема и създаването на фонд на ЕС за солидарност във връзка с коронавируса в размер на поне 50 млрд. евро. Този фонд би подкрепил финансовите усилия предприети от сектора на здравеопазването във всички държави членки по време на настоящата криза, както и бъдещи инвестиции, така че здравните системи да станат по-устойчиви, като вниманието се насочи към най-нуждаещите се. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст