Домашното насилие се е увеличило в извънредното положение

домашно насилие

От началото на извънредното положение близо 240 души са потърсили подкрепа на горещия телефон на Фондация „Асоциация Анимус“. Линията предлага непрекъсната възможност за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, към социални услуги в цялата страна. От превземането на страната ни от епидемията на Covid-19, сигналите не само са зачестили, но за съжаление поводът им е бил за по-драстични прояви на насилие.

Сред причините са стресът и липсата на достатъчно лично пространство, подчертава пред Радио София Надежда Стойчева – клиничен психолог и директор на фондацията. Сред най-пострадалите от домашно насилие са жените. Често сигналите се подават от близки или съседи, обикновено в по-малките населени места.

Около 25 % от жените са жертва на тормоз, включително и добре образовани дами с висок социален статус. Със сигурност тези, които са израснали в хармонични семейства, не търпят дълго и вземат решения, с които се измъкват от отношения с насилие. Жертвите обикновено държат на семействата си, а когато има и деца, решенията се вземат още по-трудно.

Навременната реакция е важна както за минимизиране на психологическите травми, така и за бъдещето на малките членове в семейството – да не стават модел отношенията, базирани на насилие.

Освен физическото посегателство, не бива да се омаловажават и другите форми на насилие – психологическо, емоционално, вербално. „Все още много голяма част от обществото е толерантно към домашното насилие, Институциите трябва да се включат по-активно срещу това явление”, добавя Надежда Стойчева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст