Доналд Туск призова поляците да не гласуват на президентските избори на 10 май

Доналд Туск

Бившият председател на Европейския съвет и експремиер на Полша Доналд Туск смята, че жителите на страната не бива да участват в насрочените за 10 май президентски избори, които се предвижда с оглед коронавирусната пандемия да бъдат по пощата. Изявлението му бе качено днес в Туитър, предаде ТАСС.

"Искам да обясня защо няма да участвам на 10 май в процедурата по гласуване, организирана от министъра (по надзора върху държавната собственост Яцек) Сашин и (управляващата партия) "Право и справедливост" на Ярослав Качински)", заяви, като изтъкна, че съзнателно избягва думата "избори".

"Това няма нищо общо с избори", констатира Туск.

Според него основната причина, поради която поляците не бива да участват във вота, е сигурността, а втората причина е конституцията. "Тези избори няма да бъдат нито свободни, нито равнопоставени", заяви той, като добави, че "ако всички честни поляци кажат, че това не са избори, че няма да участваме в тях, ПиС ще отстъпи". Според него честни избори трябва да се гарантират чрез това да бъдат подготвени от ЦИК, а не от властта, която има собствени политически интереси.

Мнозина политици и над 70 на сто от участниците в анкети в Полша смятат, че заради коронавирусната криза изборите трябва да бъдат отложени. Но управляващата партия ПиС и правителството твърдят, че няма основания за това. Според конституцията на Полша вотът може да бъде отложен само ако бъде обявено извънредно положение. Властите обаче не смятат това за необходимо въпреки пандемията, напомня ТАСС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст