Нанси Пелоси подкрепи Джо Байдън за президент

Нанси Пелоси

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси подкрепи Джо Байдън за президент, като се присъедини към списъка на водещи демократи, които неотдавна дадоха подкрепата си за бившия вицепрезидент, предаде Ройтерс.

Подкрепата на Пелоси за кандидата за президент на демократите Байдън идва, след като такава бе дадена от сенаторите Елизабет Уорън и Бърни Сандърс, както и от бившия президент Барак Обама и бившия вицепрезидент Ал Гор, които застанаха зад кандидатурата му по-рано този месец.

В разпространено днес видеообръщение Пелоси изтъкна опита на Байдън в управлението, включително ролята му в приемането на Закона за достъпно здравеопазване, като доказателство за лидерските му качества. Тя каза, че Байдън притежава способността да поведе страната в продължаващата епидемия от коронавируса.

"В момент, когато се борим с коронавируса, Джо е гласът на разума и издръжливостта, който притежава ясна визия, за да ни изведе от тази криза", каза Пелоси.

Подкрепата на председателката на долната камара на Конгреса идва в подходящ момент за Байдън, който се бори да привлече вниманието към себе си в условията на пандемията от Ковид-19 и да запази импулса, получен от светкавичния обрат, който му отвори пътя да стане номинация за кандидат-президент на демократите, отбелязва Ройтерс.

Ню Йорк взе безпрецедентно решение да отмени първичните избори на демократите в щата за определяне на тяхната президентска номинация. Вотът трябваше да е на 23 юни, а до отмяната му се стигна заради епидемията от коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Това е станало с гласуване на представителите на демократите в щатската избирателна комисия. Решението не се отнася за първичните избори за кандидатите за Конгреса и за щатските законодателни органи.

Председателят на Демократическата партия в щата Ню Йорк Джей Джейкъбс каза, че отмяната на президентските първични избори ще означава по-малко гласуващи и по-малко избирателни секции. "Това е разумно с оглед на извънредния характер на предизвикателството, пред което сме изправени", каза той. Ню Йорк е епицентърът на епидемията от коронавируса в САЩ.

Както щатското ръководство на демократите, така и самият губернатор Андрю Куомо, който също е представител на тази партия, казаха, че не са искали от своите представители в щатската избирателна комисия да направят тази промяна, която обаче се разрешава от малко известен пункт в приетия неотдавна щатски бюджет. Този пункт позволява на комисията да премахне от бюлетините имената на всички кандидати, които са суспендирали или прекратили кампанията си.

Бившият кандидат за президентска номинация на демократите Бърни Сандърс обяви в началото на месеца, че суспендира кампанията си. В писмо от вчера адвокат на кампанията на Сандърс призова партийните представители в комисията да не отменят първичните избори.

Сандърс, който има значителна подкрепа след лявоориентираните избиратели, главно млади хора, реши да суспендира кампанията си, като това прави възможно все пак неговото име да остане в бюлетините до края на първичните избори и би позволило на неговите прогресивни поддръжници да изберат свои съмишленици за делегати на партийния конгрес през август и да окажат влияние върху предизборната програма на партията, отбеляза Ройтерс.

Сандърс реши да суспендира кампанията си и подкрепи кандидатурата на бившия вицепрезидент Джо Байдън за Белия дом след поредица от загуби от него в първичната надпревара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст