Проф. Мира Кожухарова: Няма голям риск за здравето на децата, но има за образованието им

проф. Мира Кожухарова

"Не съществува голям риск за здравето на децата, но рискът за образованието им става все по-голям". Това каза пред БНР проф. Мира Кожухарова – епидемиолог. Тя изрази притеснение, че бъдещите лекари – сега студенти по медицина, могат да имат пропусната година. "Не мисля, че онлайн обучението може да замести живото образование", заяви тя.

Проф. Кожухарова коментира притесненията, че средната възраст на учителите е над 55 години, че е трудно да се каже коя възрастова група е най-застрашена, тъй като бройката на болните в България е много малка. Според нея отпускането на мерките е позитивно решение. Тя препоръча да се направи епидемиологичен анализ, за да се прецени доколко е ефективно затварянето на определени населени места и квартали, защото към момента не сочат такава ефективност, уточни тя.

"За да се съживи туризмът, доколкото може да се съживи, не само забраните, но и страхът на хората, които бяха много наплашени, ще  бъде пречка пред туризма. Затова е целесъобразно хората да се осмелят да пътуват, спазвайки противоепидемичните мерки. Да не се затварят областните градове", препоръча епидемиологът. 

По думите на проф. Кожухарова мерките за изолация на хората спират разпространението на заразни болести, това не е откритие, новото е, че целият свят е в карантина. "Това спира разпространението на коронавируса, но той няма да изчезне от само себе си, а трябва да се научим да живеем с този вирус. Нормалните дейности в живота да продължават при вземане на по-стриктни противоепидемични мерки. На всички хора е известно и те ги спазват", отбеляза тя.

Проф. Кожухарова коментира, че в България не може да се говори за пикове, защото нямаме епидемиологични данни, имаме дневни данни, в които се съобщава броят на положителните, но само малка част от тях са болни. "В епидемиологията, когато обсъждаме епидемии, правим изчисленията си на база седмични данни на броя заболели, а не на броя положителни проби", обясни тя. 

Въпросът с масова ваксина срещу Covid-19 се отнася за времето, което не обхваща следващия сезон, а ще бъде след години. Препоръката на проф. Кожухарова за носенето на предпазни маски е да се носят само на закрити места, защото: "Ако се носят неправилно, по-добре да не се носят".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст