След края на извънредното положение мерките ще останат легитимни с нов закон, обяви Борисов

Борисов парламент

Мерките, които бяха взети у нас в борбата с COVID-19, са навременни, точни, прецизирани и са съобразени с народопсихологията. Това заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на изслушването му от депутатите.

Извънредното заседание на Народното събрание започна, след като се събра необходимият кворум. В пленарната зала присъстваха още министърът на финансите Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Заседанието бе инициирано от парламентарната група на БСП. Дневният му ред включваше изслушване на премиера Бойко Борисов за актуалната обстановка в страната, свързана с коронавируса. 

"Мерките са съобразени изцяло с препоръките на Световната здравна организация. Затова създадохме Националния оперативен щаб с най-добрите специалисти", каза още Борисов. И подчерта, че по данни на Европейския център за контрол на заболяванията, към момента България е на първо място по най-малък брой заболели на 100 000 души население. 

На въпрос на БСП за плановете на правителството за излизане от икономическата криза, премиерът отговори, че целта е всички средства, които държавата може да задели, максимално бързо да стигат до нуждаещите се.

"Много по-богати държави от нас обещават доста неща, но на практика са приложили много малко мерки”, поясни министър-председателят. Той призова опозицията, ако има конкретни идеи, да ги сподели.

"С най-голямо удоволствие ще работим с вас. Когато всичко започна, аз лично се обадих на г-жа Корнелия Нинова и предложих да минем заедно през това. Но ми беше отказано”, заяви Борисов.

В отговор на въпрос на ДПС той обясни, че в момента у нас има налични над 60 000 теста за коронавируса и държавата има готовност и ресурс да закупи още, ако тестовете се окажат достатъчно сигурни.

"Очаква се до края на месеца над 120 000 работни места да бъдат запазени, благодарение на мярката 60/40", изтъкна  Борисов. И добави, че се подготвят още 170 млн. лв.

"Главната ни цел сега е да запазим парите за работещите, за пенсионерите", категоричен бе премиерът. 

Регистрираните безработни от началото на април до момента са намалели близо три пъти, каза той. По думите му, рамката на мярката 60/40 е правилната и действа.

Възстановяване на икономиката чрез помощ за производство и спешни реформи – това предвиждат предложенията на БСП за излизане от кризата. Според лидера на социалистите Корнелия Нинова, Борисов трябва да разучи какво е направила Япония след Втората световна война – целево кредитиране на най-добрите сектори. Тя обяви още, че за да се увеличи потреблението, трябва да се увеличат доходите. И предложи да има реформа в здравеопазването.

Червената лидерка съобщи, че една вечер към 22 часа премиерът я е поканил да се включи в работата на щаба, но по думите й това не е нормално. Тя каза, че мястото ѝ е в парламента. И изтъкна, че преди всяко свое решение Ангела Меркел ходи в Бундестага за съвет.

Според председателя на лявата партия, новината от днешното изслушване е, че правителството няма план за излизане от кризата, а само сбъркани прогнози и действия на парче.

"Всявате страх у хората, абдикирахте от държавата", обвини правителството Нинова. Тя отново подчерта, че в други държави има безвъзмездна помощ, а в България – само проба-грешка. А думите на Бойко Борисов звучали като да спасял правителството, а после "хората да се оправят".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че здравните мерки са добри, а икономическите на този етап са задоволителни. Той е на мнение, че от тук нататък се изисква нов подход – план за управление на кризата и секторни стратегии за възстановяване на икономиката, тъй като тя ще се премоделира в световен план, което е шанс за икономики като българската.

Според Искрен Веселинов от "Обединени патриоти", политическите сили трябва да минат в режим на работен диалог, а не да търсят телевизионни изяви. Той каза, че БСП трябва да вземе пример от испанските социалисти.

Председателят на "Воля" Веселин Марешки обвини левицата, че заради лични амбиции се опитвала да превърне парламента в зрелище и че социалистите си "играят на партизани". Той попита защо силен човек като Бойко Борисов угажда на прищявките на един политически лидер – Корнелия Нинова. Накрая призова субсидиите на партиите да бъдат 0 лева до края на мандата.

След изслушването, пред журналисти премиерът Борисов изтъкна, че разходите за борба с коронавируса са публични, вземат се с постановления. Той заяви, че не е чел позицията на президента Румен Радев за публичен регистър на разходите.

Министър-председателят съобщи, че в момента юристите работят по закон, с който да се отмени извънредното положение, което в момента е до 13 май, но противоепидемичните мерки със заповеди на здравния министър да останат легитимни и след това. Той потвърди, че парад за 6 май няма да има.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст