Смъртността от Ковид-19 в Англия се оказа с 35% по-висока от първоначално обявената

коронавирус великобритания

Към 17 април свързаните с Ковид-19 смъртни случаи в британските провинции Англия и Уелс са с 35 на сто повече, отколкото показваха обявяваните всеки ден от правителството данни за смъртните случаи, предаде Ройтерс, като цитира официални данни, включващи смъртните случаи в целите населени места.

Британският статистически институт съобщи, че към 17 април е имало 21 284 смъртни случая, при които смъртният акт включва Ковид-19, предизвиканата от новия коронавирус дихателна болест. Това е с 35 на сто повече от цифрата от 13 917 души, починали в болниците, за които правителството съобщи на 18 април.

Това означава, че към 17 април броят на жертвите във Великобритания е надхвърлял този на починалите във Франция и Испания, макар че е бил след този на Италия.

Броят на починалите в домове за възрастни хора в Англия и Уелс е нараснал три пъти в рамките на няколко седмици, което е допринесло за увеличението. Според британския статистически институт през 16-ата седмица на 2020 г. в домовете за възрастни в Англия и Уелс са били починали общо 7316 души, близо три пъти повече от обявеното през 13-ата седмица.

Британците почетоха с минута мълчание паметта на повече от сто служители в здравеопазването, в обществените служби, в транспорта и други ключови работници, починали от коронавируса.

Премиерът Борис Джонсън оглави лично инициативата да се почете паметта на хора, които са на предната линия в борбата срещу пандемията. Това обаче стана, след като син на един от починалите лекари призова правителството да се извини публично за кризата със защитното оборудване на медиците. В интервю за Би Би Си 18-годишният Интисар Чоудхури настоя министрите да приемат техните грешки и да се поучат от тях, а не просто да ги игнорират и да продължат напред, предава БНР.

С 360-те жертви за последното денонощие, общият брой на починалите от коронавируса в болници нарасна на 21 284.

В тази бройка попадат 82-ма служители на здравеопазването и 16 работници в домове за социални грижи.

По данни на Би Би Си най-малко 113 от така наречените “ключови работници“ досега са станали са жертва Ковид-19.

От публикувана днес официална статистика обаче стана ясно, че има още 4 343 жертви на коронавируса извън болниците. Повече от 3 000 тях са в домове за социални грижи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст