Съгласни ли са кметът и общинските съветници в София с поисканото от „Топлофикация” увеличение на парното с над 20 %?

Мая Манолова

Съгласни ли са Йорданка Фандъкова и общинските съветници в София с поисканото от „Топлофикация София“ ЕАД увеличение на парното с над 20 %? Това попита председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в свое становище, изпратено до Постоянната комисия по икономика и собственост в СОС, председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

В становището си Манолова казва, че е крайно наложително кметът Йорданка Фандъкова и СОС, като принципал на „Топлофикация София”, да излязат с ясна позиция пред столичани относно поисканото увеличение на цената на топлинната енергия от „Топлофикация София” ЕАД. Топлофикационното дружество на столицата поиска от КЕВР, считано от 1 юли 2020 г. увеличение на цената на парното с над 20 % спрямо 1 април 2020 г. 

Манолова настоява и за извънредно заседание на СОС, което да изясни пред столичани дали общинското дружество „Топлофикация София“ ЕАД е пред обявяване на процедура за несъстоятелност, поради невъзможност да обслужва текущите си задължения. По думите й Столичният общински съвет трябва да предприеме незабавно мерки за стабилизирането на дружеството.

Според предоставените на общинските съветници документи за заседанието на 29 април на Постоянната комисия по икономика към 31.12.2019г. „Топлофикация София” ЕАД има  задълженията в размер на 836 млн.лв, вземанията в размер на 233 млн. лв, а за последните шест години (2014 г. – 2019 г.) общинското дружество е реализирало  загуби в размер на над 300 млн. лв.

От документите става ясно още, че „Топлофикация” иска договаряне на нов петгодишен гратисен период от 2021 г. за изплащане на задълженията му към БЕХ в размер на 822 млн. лв. главници и лихви заедно за периода 2016 г. – 2035 г. Освен това „Топлофикация София“ има задължения и към „Булгаргаз“ ЕАД в размер на близо 75 млн. лв. към 30 април 2020 г. (след приспадането на 70 млн. лв., в резултат на очакваното намаление на цената на природния газ от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.), добавя Манолова, като подчертава, че дружеството посочва като повод извънредното положение, но лошото му финансово състояние е от години преди това.

„Съгласно Решение № 560/25.07.2019г. на Столичния общински съвет, Надзорният и Управителният съвет на  „Топлофикация София” ЕАД трябваше да внесе доклад в СОС до 31.03.2020 г.,  с който  избран от дружеството  международен консултант да проучи, изследва и верифицира изготвените технологичен одит, правен анализ и финансов модел. Към момента такъв доклад не ни е известно да е внесен в СОС“, посочва Мая Манолова.

Това е причината от „Изправи се.БГ“ да настояват за извънредно заседание на СОС за съдбата на „Топлофикация София“ ЕАД.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст