Тръмп намекна за обезщетение от Китай за коронавируса

Тръмп и Белият дом

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че Китай е можел да спре коронавируса, преди заразата да се разпространи по целия свят, предаде Ройтерс.

"Ще направим много сериозни разследвания. . . Не сме доволни от Китай", каза Тръмп на пресконференция в Белия дом.

"Има много начини, по които да им се търси отговорност", добави той.

Това е поредното обвинение от страна на САЩ към Китай във връзка с със заразата, която започна в китайския град Ухан и прерасна в глобална пандемия.

Тръмп каза, че никога не е възнамерявал да отлага предвидените за 3 ноември президентски избори в страната си заради коронавируса, предаде Франс прес.

"Никога не съм обмислял да променям датата. . . Защо да го правя", каза той дни след като съперникът му от Демократическата партия Джо Байдън предрече, че милиардерът републиканец ще направи всичко възможно да отложи датата на вота.

"Това е съшита с бели конци пропаганда", отвърна Тръмп.

Комисията по външните работи при Камарата на представителите на САЩ започна днес разследване на решението на президента Доналд Тръмп да блокира паричните вноски на САЩ за Световната здравна организация и даде на Държавния департамент едноседмичен срок да предостави информация за решението в момент, когато светът се бори срещу епидемията от коронавируса, предаде Ройтерс.

Конгресменът демократ Елиът Енгъл, който е председател на комисията, каза, че здравната агенция на ООН не е перфектна и че той би подкрепил реформи в СЗО. "Но, разбира се, спирането на парите за СЗО точно когато светът е изправен пред трагедията на Ковид-19 не е отговор", посочи конгресменът в писмо но държавния секретар Майк Помпео.

В писмото си Енгъл иска Държавният департамент да предаде 11 комплекта от документи, свързани с решението за спирането на парите, не по-късно от 17 ч. на 4 май. Ако това не стане, Енгъл каза, че комисията ще обмисли други мерки, с които разполага. Негов говорител отказа подробности. Като шеф на комисия Енгъл има пълномощия да издава призовки към федерални агенции, отбелязва Ройтерс.
От Държавния департамент засега не са отговорили на искането за коментар по въпроса.

Близо милион души са се заразили с коронавируса в САЩ от началото на разпространението на заразата. Това показват данни на университета "Джонс Хопкинс", предаде Франс прес. 

Страната регистрира 1303 смъртни случая през последните 24 часа, а общият брой на починалите от Ковид-19 е 56 144. Това над една четвърт от всички жертви на коронавируса по света.

"Няма да забравим никога, че тези хора бяха пожертвани заради некомпетентност или може би друго нещо", каза американският президент Доналд Тръмп на пресконференция в градините на Белия дом. Той намекна, че е възможно да поиска от Китай да плати милиарди долари репарации за щетите, нанесени от вируса, който се появи в китайския град Ухан.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст