Браншът настоява за отмяна на забраната за строителство от 14.00 до 16.00 ч.

ново строителство

Реализираме с пълни темпове всички инфраструктурни проекти, обяви зам.-регионалният министър Николай Нанков на брифинг в Министерския съвет, в който участва и изпълнителният директор на Камарата на строителите Валентин Николов.

Николов обяви, че строителният бранш настоя правителството да отмени забраната, с която не се разрешава да се работи между 14.00 и 16.00 ч. Освен това строителните фирми искат ясни параметри на допустимите децибели шум.

„Преди месец се обърнахме към обществото да не се спира строителството у нас и бяхме чути. Сега дойдохме с друг апел. Строителството е един от най-важните фактори, който задвижва цялата икономика. Това е мислене и на европейските колеги. Вчера проведохме видеоконференция. Английските ни колеги смятат, че за да се излезе от икономическата криза е необходимо „строително цунами“. Върви ли строителството, върви всичко. Например в Италия се разработва програма за саниране на близо 1,2 млн. жилища. Италианците разчитат, че това ще донесе заетост на 430 000 души в страната", коментира Валентин Николов.

Той подчерта, че при наличност на средства браншът е готов бързо да задвижи този механизъм. Камарата на строителите вече е направила предложение да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно, за да може повече фирми да участват в този процес. Николов уточни, че тези процеси са важни за икономиката ни, защото в строителството са заети около 200 000 души. 

Зам.-министър Нанков обясни, че вече е ускорено разплащането по  сертификати.

"147 млн. лв. сме изплатили по сертификати до тази сутрин, днес в АПИ ще разплатим 20 млн. лв. Строителството трябва да бъде приоритетен сектор на икономиката. Трябва да запазим темповете от преди кризата и да ги увеличим. Предстои да се обсъди промяна в наредбата, която забранява строителните дейности между 14 и 16 ч. Регионалното министерство е за отмяна на тази норма, но ще се обсъди с всички заинтересовани страни.“, подчерта Нанков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст