Европейската икономика отчита най-големия спад от 25 години

евро

Икономиките на Европейския съюз и еврозоната отбелязаха най-голям спад в активността от 25 години насам, сочат предварителни оценки на "Евростат". 

През първото тримесечие на годината БВП на ЕС се е свил с 3,5 % спрямо октомври-декември 2019 г., а икономиката в еврозоната – с 3,8%. И в двете области Европейската статистическа служба отчита, че това са най-резките спадове от 1995 насам. 

Данните показват също, че на годишна база сезонно коригираният БВП на ЕС е спаднал с 2,7% през първите три месеца на тази година, като през последните три месеца от 2019 г. той е нараснал с 1,3%. Колкото до икономиката на еврозоната – БВП е спаднал с 3,3% от януари до края на март спрямо същия период на миналата година.

През април инфлацията в еврозоната също се забави рязко. Според "Евростат" това е повлияно от големия спад на енергийните цени и ударното поевтиняване на петрола. Цените на храните, алкохола и тютюневите изделия са се повишили най-много през април – 1,2% на месечна база, като растежът им на годишна база е ускорен до 3,6% – от 2,4% през март.

Що се отнася до безработицата, в ЕС тя достига 6,6 на сто, а в еврозоната – 7,4% през март. Именно тогава започна и въвеждането на мерките срещу разпространението на коронавируса в Европа. 

Скорошно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри показа, че икономиката на еврозоната претърпява "безпрецедентен" срив през април. Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, отчете най-големите си спадове през настоящия месец заради кризата с коронавируса, който принуди правителствата по целия свят да въведат строги мерки за ограничаване на пандемията, а много от фирмите временно да затворят врати.

PMI се понижи до рекордно ниското ниво от 13,5 пункта през април, спрямо постигнатите 29,7 пункта през март, затвърждавайки кризата в частния сектор. Това е най-ниското ниво на индекса от средата на 1998 г., когато бе дадено и началото на проучването на IHS Markit.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст