Г-н Борисов, ще има ревизия на парите за антикризисните мерки и на 1 млрд. лева за новия ВиК холдинг

Мая Манолова

„Г-н Борисов, ще има ревизия за това как са похарчени парите за антикризисните мерки и на 1 млрд. лева, определени за новия държавен ВиК холдинг”. Това предупреди задочно премиера Борисов председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред Нова телевизия. Във връзка с коментара й, веднага след това в ефир бе включен заместник-министър от правителството, който обеща парите за холдинга да се харчат прозрачно, но в живо включване на Манолова във Фейсбук веднага след коментара на заместник-министъра, тя припомни на правителството примерите за непрозрачно харчене на 500 млн. лева за ремонт на над 400 язовира, купени 30 джипа и 130 назначени души в друго държавно предприятие, което не изпълнява дейности – предприятието за управление на язовирите, и за кризата с водата в Перник, където дружеството е с държавно участие, а отговорният министър с повдигнати обвинения е от кабинета на премиера Борисов.

„Вчера бе избрано ръководството на държавния ВиК-холдинг с капитал 1 млрд. лв., което означава, че се започва харченето на пари за автомобили, офис техника и назначаване на хора. Ние призовахме тези 1 млрд. лв. да бъдат предоставени като пряка безвъзмездна финансова помощ на малките и средните предприятия. В България има 413 000 фирми и тези пари можеше да стигнат до тях”, обясни Манолова. Председателят на „Изправи се.БГ“ призова акта на Министерския съвет за създаването на държавен ВиК-холдинг да бъде отменен и милиардът да се даде за подкрепа на бизнеса.

„Днес чухме и за 1,6 млрд. лв. за саниране и за заем свързан с  тях. Дали това е най-необходимата мярка в този момент и ще стигне ли тя до тези над 20 000 строителни фирми у нас, за да бъде подкрепено запазването на работни места в сектора?”, попита още Манолова по повод брифинга, даден сутринта в Министерския съвет за възобновяване на програмата за саниране. Във включване на живо във Фейсбук страницата си, тя предупреди, че не може да се харчат пари, без ясна пътна карта за секторите и без яснота колко пари се харчат и как.

По думите на Мая Манолова липсата на реални икономически мерки води държавата към тежка икономическа криза, която ще се развихри след кризата с коронавируса. Няма работещи мерки, които да са в подкрепа на фирмите и домакинствата, а само заеми. „Вече трябваше да знаем кои са локомотивите, които изтеглят икономиката от кризата и да е ясно кои отрасли и фирми, с колко пари ще бъдат подкрепени и в кои ще се правят инвестиции. Решенията се взимат всеки ден, на парче, а парите стигат до избраните от властта субекти”, допълни Манолова.

Тя припомни, че енергийните дружества са поискали повишаване на цената на тока и е необяснимо защо енергийният министър Теменужка Петкова не е коментирала това на днешния брифинг. „Извънредното положение не е въведено от КЕВР, а от правителството. То не може да прехвърли на регулатора отговорността за повишените сметки за ток на гражданите и бизнеса по време на криза. Не може и премиерът да не се интересува от цените на тока и парното”, допълни още Манолова.

Тя подчерта, че на 3 март Бойко Борисов е обявил историческо намаление на цената на природния газ с 43%, но вместо намаление, последваха исторически най-високите сметки за парно – тези за месец март 2020 г., които хората вече получават. „Топлофикация” София е общинско дружество. Защо столичният кмет Йорданка Фандъкова не се интересува от сметките, които получават столичани? „Топлофикация” София има задължения в размер на 880 млн. лв., а за последните шест години загубите й са 300 млн. лв. Столичният общински съвет и столичният кмет подхождат абсолютно лековато към проблемите на клиентите на „Топлофикация“, посочи Манолова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст