Проект с българско участие е победител в първия европейски хакатон „ЕС срещу вируса“

Мария Габриел

За борба с кризата, причинена от COVID-19,  в първия европейски хакатон „ЕС срещу вируса“ бяха избрани 117 иновативни предложения. Той бе проведен под патронажa на еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Най-големият в историята хакатон на европейско ниво бе организиран за по-малко от две седмици. В него се включиха 21 000 участници от 141 страни, 3000 доброволци и над 1200 партньори.

„Само за 48 часа успяхме да идентифицираме рекордните 2100 предложения, които ще ни помогнат да преодолеем кризата. Това са идеи за практически решения, засягащи всеки от нас – здравеопазване, дистанционно обучение и работа, дигитални финансови операции. Радвам се да споделя, че победител в една от категориите е екип с българско участие – проектът Aidbind, който осигурява връзката между търсенето и предлагането на медицински продукти, предоставени чрез доброволни дарения.“, заяви комисар Габриел.

Избраните проекти включват идеи в шест области – здраве, икономическа дейност, социално сътрудничество, дистанционни методи за работа, дигитални финанси, предизвикателства в областта на гражданската защита или осигуряване на хранителната верига, както и 37 конкретни предизвикателства. Някои от решенията са свързани с дистанционен мониторинг на пациенти с оглед намаляване на физическия контакт с медицинския персонал, предложения за организация на ред за опашки без близък социален контакт, решения за осигуряване на бърза финансова ликвидност за малки и средни предприятия. През следващите две седмици, избраните екипи ще развият в детайли своите идеи, както и концепция за необходимата подкрепа за тяхната реализация.

От 22 до 25 май ще организирам така наречения Matchaton, за да подкрепим нуждите на победителите. Те ще бъдат поканени да се присъединят към специалната COVID платформа на Европейския съвет за иновации. Чрез нея ще свържем иновативните идеи с крайните клиенти, вкл. болници, и ще спомогнем за осигуряването на финансова подкрепа за реализация на идеите. Тази инициатива се доказа като успешен начин да обединим талантите на Европа за защита на здравето и живота на хората“, каза още Мария Габриел.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст