Първо вливане на кръвна плазма с антитела от излекуван от Covid-19 у нас

кръвна плазма

След първото вливане у нас на прясна кръвна плазма с антитела от излекуван от Covid-19, днес болният, на когото е извършено преливането, няма температура и се чувства добре.

Това обяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в Министерския съвет.

Така е било удовлетворено искането на много хора, излекувани от Covid-19 с антитела, които доброволно са искали да дарят кръвта си. По думите на генерала те три дни били готвени, за да не се допусне предаване на инфекции и откриване на най-подходящия донор, от съответната кръвна група. Ето защо дарената кръвна плазма е от един излекуван човек с антитела.

През последното денонощие са били излекувани 33-ма души, като с тях общият брой на излекуваните става 266 случая.

Новозаразените през последните 24 часа са 51 случая. Те са открити при извършени 1056 теста. Съобщавайки тази бройка, ген. Мутафчийски обърна внимание, че се тестват  6500 души на един милион население.

С новооткритите общият брой на заразените с Covid-19 у нас става 1488 души.

Общо намиращите се в болница са 310 души, от тях 38 в интензивни отделения. През последното денонощие са починали четирима души – двама в Ямбол, един във Видин и един в Плевен.

От новозаразените през последните 24 часа – 9-ма са медицински лица, с тях общият им брой става 164 души.

На въпрос защо болница в Силистра е публикувала на сайта си молба за дарения за маски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изрази учудване, макар и да отбеляза, че това е нейно право. Иначе посочи, че постоянно се извършва презареждане със защитни облекла и с други лични предпазни средства, но даде и следния пример – за едно денонощие само в Спешната помощ в София се сменят между 100 и 150 защитни костюма.

По време на брифинга стана ясно, че вече са установени всички пътували с полет № 462 от 26 април по линията Амстердам – София, в който се оказа, че е имало заразени с Covid-19 майка и дъщеря от Хасково.

Присъстващият на брифинга министър на здравеопазването Кирил Ананиев даде подробна информация за ситуацията в Дома за стари хора в село Гара Орешец. Стана ясно, че вчера, въпреки заявленията на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, че само болни, а не заразоносители трябва да бъдат настанявани в болница, премиерът Бойко Борисов е разпоредил и безсимптомните, но с Covid-19 възрастни хора от Дома, да бъдат настанени в болница.

Така към момента ситуацията в Дома е следната: от 16 души персонал – трима са с положителни проби и са на домашно лечение. От 25-е възрастни хора, живеещи в Дома, първоначално четирима са били настанени в болницата във Видин, където двама са починали. Други седем, поради изчерпан капацитет на болницата във Видин, са настанени в болницата във Враца, а един е настанен в Токуда (по желание на близките му). Останалите 13 души – постоянни обитатели на Дома са с отрицателни проби.

По отношение на ситуацията в болницата във Видин, където от 360 души медицински персонал – 38 медицински лица (над 10%) – са с положителни проби и четирима от тях са на лечение в болницата, министър Ананиев потвърди: Търсят се лекари – доброволци. Не е в неговите правомощия да командирова лекари дори и от държавни болници. В болницата във Видин се мисли най-вече за реорганизация и вътрешно преструктуриране на отделенията, с цел да се използва пълният потенциал.

Министър Ананиев обяви, че и вчера след среща с представители на общопрактикуващите лекари са постигнали съгласие. Той е подписал изменение на заповедта си за подновяването на дейността с детските и женските консултации и имунизациите. Така онези лични лекари, които имат повече пациенти – деца, ще могат да ги имунизират не само в определените за целта дни – вторник и четвъртък.

В края на брифинга министър Кирил Ананиев обяви и колко средства са постъпили по дарителската сметка на Министерството на здравеопазването, открита специално по повод борбата с Covid-19. Постъпили са 4 292 780 лева. От тях 1 326 300 лева са с изрична воля на дарителя, като от тях над 1 200 000 лева са за Национален център по заразни и паразитни болести.

Без воля на дарителя са 2 966 480 лева и те са разпределени за закупувани на защитни средства, които министър Ананиев много подробно изброи.

Средствата, постъпили по сметката на Министерството на здравеопазването, от лишилите се от заплати народни представители, представители на Министерския съвет и началниците на политическите кабинети, са 1 523 572 лева.

От кампанията с DMS към 29 април са събрани 385 000 лева, като с тях са закупени 3 респираторни апарата за болниците в Монтана, Силистра и Шумен, каза още Кирил Ананиев. Той даде подробна информация и за дарени медицински средства – защитни облекла, маски и др. от Китай, сред които има и 147 броя респиратори.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст