ДБГ: Правителството да даде по 4500 лв. на всяка малка фирма вместо 1,6 млрд. за саниране

Димитър Делчев

Изпълнителният съвет на „Движение България на гражданите” разпространи позиция, с която призовава ГЕРБ да се откажат от намерението си да рестартират програмата за саниране с 1,6 млрд. лв. бюджетни пари. От партията са категорични, че в условията на разрастваща се икономическа криза тези средства са жизнено важни за спасяване на малките предприятия и не трябва да бъдат прахосвани в спряна заради корупционни схеми програма.

Малките предприятия са опората на българската икономика и в същото време са най-застрашени от срива на потреблението. След като има 1,6 млрд. лв. за даване, правителството може да предостави еднократна безвъзмездна помощ в размер на 4500 лв. на всяка от над 360 хиляди фирми, които имат до 9 служители, изчисляват от партията.

Националната програма за саниране е морално фалирала и неизгодна, пише още в позицията. При похарчени над 2 млрд. лв. от бюджета, до този момент са санирани 1854 сгради в цяла България. ДБГ посочват, че само в София жилищните сгради са над 131 хиляди. Това показва, че програмата е некомпетентно замислена и няма как да доведе до чувствителен спад на българското енергопотребление. Нещо повече, програмата за саниране се превърна в източник на корупция за властимащите и закономерно участници в нея получиха санкция от КЗК за картелно споразумение, добавят от партията.

Според ДБГ намерението да се отделят 1,6 млрд. за саниране в този момент показва пълната несъстоятелност на изказванията на премиера Борисов за това, че България не може да си позволи адекватни антикризисни икономически мерки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст