Финландия ще приеме 130 бежанци от Гърция

Остров крит бежанци Гърция

Гръцкото министерство на миграцията заяви, че Финландия се е съгласила да приеме 100 непридружавани деца-бежанци и 30 възрастни, подали молба за убежище, съобщи Катимерини. Така броят на държавите, започнали да приемат мигранти от гръцките бежански лагери се увеличава.

През февруари финландското вътрешно министерство заяви, че ще приеме до 175 лица, търсещи убежище, от лагери в Кипър, Гърция, Италия и Малта, за да „облекчи хуманитарната ситуация“ на бежанците в средиземноморските държави-членки на ЕС.

Превозването на децата и възрастните, които ще се съберат със семействата си, които вече са във Финландия, ще започне през следващите седмици и трябва да приключи до края на май. Гръцката страна заяви, че това е проява на „практическа солидарност“ от страна на Хелзинки.

Десетки хиляди бежанци и мигранти, включително хиляди деца без придружител, живеят в трудни условия в пренаселените лагери на няколко гръцки острова. Част от мигрантите са преместени в лагери, апартаменти и центрове за настаняване в континенталната част на страната.

Гръцкото правителство се обърна за съдействие към останалите държави от ЕС да помогне за разпределянето на тежестта. През последните седмици 12 деца бяха приети в Люксембург и 47 в Германия.

Гърция се опитва да изпрати 1 600 деца-бежанци без придружител в други държави от ЕС.

Министерството на миграцията заяви, че е получило от Австрия 60 специално пригодени контейнера, които да бъдат използвани за жилища, здравни заведения и карантина при съмнения за случаи на коронавирус. Австрийското правителство е обещало да изпрати 181 такива съоръжения.

Четиридесет от новопристигналите контейнери ще бъдат изпратени на остров Самос, където се намира най-пренаселеният бежански лагер в Гърция. Десет ще бъдат използвани за покриване на неотложни нужди, а останалите тридесет ще бъдат използвани като част от нов лагер, който се изгражда на острова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст