Много хора под прага на бедността е структурна грешка на икономиката, твърди експерт

Атанас Пеканов

Има намаляване на номиналните работни заплати. Това води до по-общ макроикономически дефект и риск от дефлация. Това може да се компенсира само с мерки от страна на правителството“. Това коментира пред БНР Атанас Пеканов, икономист в Австрийския институт за икономически изследвания във Виена. Според него има ситуация, при които директното раздаване на пари е по-ефикасно, защото спестява административна трудност, а и има малки фирми и домакинства без доходи, които няма как да връщат кредити. Пеканов подчерта, че в някакъв момент ще са необходими и безвъзмездни помощи.

„След края на епидемията ще има нужда от много по-стабилна помощ за всички, които имат нужда от нея… Структурата на българската икономика е такава, че оставя прекалено много хора под прага на бедността, дори когато имат някаква заетост или социална помощ. Това е структурна грешка на развитие на българската икономика“, подчерта той.

Икономистът посочи, че въпрос, който се открива на Запад, е, че трябва да се помисли за тези, които крепят обществото – от лекарите до хората, които работят в супермаркетите.

Пеканов коментира и желанието на правителството да внесе документи за кандидатстване на България за чакалнята на еврозоната. „Еврозоната е нашето бъдеще. Кога ще се случи това, е въпрос на политически решения… Ние сме готови за еврозоната, но в сегашната ситуация, в която се намира, не е ясно дали тя е готова за нови членове“, каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст