ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 80% от българите се страхуват за финансовото си положение

Сметки

От агенция "ТРЕНД“ представиха данни за икономическите нагласи на пълнолетното население у нас. Около 80% от българите изпитват страх за своето финансово състояние през следващата – 2023 година.

В интервю социологът на "Тренд" Евелина Славкова обясни, че от февруари насам се вижда драматична промяна в нагласите на обществото към развитието на България. Тя добави, че вече негативните тенденции са по-голям дял, отколкото положителните и това важи не само за тази, но и за следващата година.

Според данните на "Тренд" за 40% от хората най-големият проблем в страната е инфлацията, който е следван от енергийната криза – 19% и обедняването – 11 процента. "Никой от нас не е бил изненадан от резултатите. Близо 40% от анкетираните смятат, че увеличението на основните стоки е поне 50 процента", поясни още социологът.

По думи на Евелина Славкова тези данни се дължат на комплексни фактори, като например войната в Украйна, започнала през 2021 г., която веднага доведе до рязко повишаване на цените още през лятото на същата година. Тя добави, че проучването сочи, че хората изпитват огромни притеснения за това дали ще могат да си плащат сметките.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст