ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Почти половината българи са били нещастни през тази година

пенсионер

Осемдесет на сто от българите са на мнение, че 2020 г. е била лоша за страната, а само 10% са на противоположното мнение. В личен план за 39% от българите годината е била добра, а за 47% – лоша. Оставаме и песимисти за 2021 г. Това сочат данните от проучване на изследователския център „Тренд“ по поръчка на в. „24 часа“, направено в периода 26 ноември – 3 декември.

 

Снимка: Изследователски център „Тренд“

Почти равни са дяловете на българите, които са били щастливи (46%) през 2020 г. и тези, които не са били (44%). През миналата година заявилите, че са щастливи са били 63%.

 

Снимка: Изследователски център „Тренд“

 

Има съвсем ясна зависимост между възрастта и щастието. Най-младите (18-29 г.) са преимуществено щастливи, като с напредването на възрастта стойностите постепенно падат. При над 70-годишните повече от два пъти са тези, които казват, че не са били щастливи през 2020 г.

Когато стане дума обаче за 2020 г. в личен план, годината изглежда по-добре, въпреки че негативните оценки отново преобладават – за 39% тя е била добра година, а за 47% – лоша.

 

Снимка: Изследователски център „Тренд“

 

Без съмнение пандемията от COVID-19 е нанесла щета за немалка част от българите. През последните години годината е била добра за около 50-60% от българите и лоша само за по-малко от една трета.

 

Снимка: Изследователски център „Тренд“

 

При оценката на българите за 2020 г. прави впечатление, че за личния и професионален живот преобладават неутралните или по-скоро добрите оценки, но когато стане въпрос за оценка за финансовите възможности, мнението, че годината е била по-скоро лоша, се споделя от 40%.

 

Снимка: Изследователски център „Тренд“

 

Противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19 принудиха немалко хора да прекарат повече време вкъщи, което има и своите добри страни. Така например през 2020 г. 74% са имали достатъчно време за тяхното семейство, докато през 2019 г. този дял е бил 65%.

 

Снимка: Изследователски център „Тренд“

 

Въпреки откриването на ваксина срещу COVID-19, българите остават песимисти за предстоящата 2021 г. Близо една трета смятат, че ни очаква по-добра година за България, докато 44% очакват по-лоша година за страната ни.

 

Снимка: Изследователски център „Тренд“

 

Очакваните икономически последици от пандемията вероятно също засилват песимистичните нагласи на българите за следващата година. На въпрос за очакванията за 2021 г. в личен план обаче по-голям дял са на мнение, че това ще е една по-добра година (39%), а 29% по-лоша година.

 

Снимка: Изследователски център „Тренд“

 

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на в. „24 часа“ и е направено сред 1009 души на възраст над 18 г. в периода 26 ноември – 3 декември чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст