Започна тестването в старческите домове

Национален оперативен щаб

На втори пациент с Covid-19, който е бил интубиран, е прелята кръвна плазма от излекуван от заболяването с антитела. И той, както и първият случай, обявен вчера, са в по-добро общо състояние и нямат температура.

Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в Министерския съвет.

От Агенцията по лекарства са направили проверка как се извършва процедурата във ВМА и са я утвърдили като правилно извършена.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че предстои да започне да се набира кръвна плазма от всички кръвни групи, която да бъде замразена. Това ще стане в Националния център по трансфузионна хематология, където за целта ще има отделено пространство.

За последното денонощие има 10 нови случая на излекувани (от тях 9 са подадени от РЗИ – т.е. лекували са се в домашни условия), като с тях общият брой става 276 души.

В болница в момента се намират 317 души, а от тях 40 – в интензивни отделения.

През последните 24 часа е починал един мъж – той е от настанените в болницата във Видин обитатели на Дома за стари хора от село Гара Орешец. Той е имал множество придружаващи заболявания. С него общият брой на починалите става 66 души.

Новоустановените случаи на Covid-19 за последното денонощие са 53-ма души, с тях общият брой става 1541 случая. Тествани за последното денонощие са 1302-ма души, а общо изследваните са 46 510 или  6 644 на един милион население.

Сред новозаразените има шестима души медицински персонал (междувременно стана ясно, че като цяло от София има четирима заразени общопрактикуващи лекари) и 13 души от Видин, от които 12 са от местен Дом за деца.

На въпрос за болен с Covid-19, напуснал Врачанската болница, стана ясно, че това е 88-годишен мъж, страдащ от деменция, който е бил навън само за 15-20 минути.

Доц. Ангел Кунчев съобщи, че от вчера масово са започнали тестванията в домовете за стари хора – първо ще бъдат изследвани работещите в тях – между 1500 – 2000 души, а после и настанените в тях – около 15 000 души.

Генерал Мутафчийски даде пример с германския Институт „Роберт Кох“, който вчера е излязъл с препоръка към германското правителство да предприемат стратегическо, а не масово тестуване, като приоритетно се насочат към медицинските заведения, контактните лица и старческите домове.

На въпрос има ли достатъчно PCR-тестове, свързан с алармиране от Плевен, че там свършват, бе отговорено, че има над 70 000 PCR-теста за цялата държава.

Междувременно се коментира, че пловдивски математици предвиждат, че ще има пик около 10 -15 май с новозаразени от порядъка 3000 – 4000 души, като генерал Мутафчийски коментира, че и математиците с които Националният оперативен щаб работи, прогнозират пик за този период, но не с толкова голям брой случаи.

Иначе от Националния оперативен щаб постоянно обсъждат варианти как ще се извърши поетапното лиребализиране и разхлабване на мерките, като то в никакъв случай няма да бъде на килограм и изцяло, като от правителството, а не от Щаба ще обявят конкретните мерки. „Мога само да подскажа – ще се започне с ходене в планините, разширяване на контингента, посещаващ планините, групови спортове, но всички те със спазването на необходимите отстояния” – предупреди ген. Мутафчийски.

По отношение на задължителното носене на маски стана ясно, че се обсъжда възможността те да отпаднат като задължителни за откритите пространства. В същото време обаче в обществения транспорт те ще останат абсолютно задължителни.

На въпрос дали носенето на маски не обостря астмата, ген. Мутафчийски обърна внимание, че в момента се обострят поленовите енергии и че този период ще продължи повече от два месеца. Проф. Кантарджиев – директорът на Националния център за заразни и паразитни болести – се опитваше да допълни председателя на Щаба, че маските – напротив – имат възпиращ ефект и намаляват страданието от полените, но генерал Мутафчийски коментира, че е „претенциозно” да се дава подобно мнение.

По отношение проведена среща на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и здравния министър Кирил Ананиев в Националния център за заразни и паразитни болести, където държавното дружество „Бул Био” е представило свои програми, проф. Кантарджиев разясни, че става дума за:

1. увеличаване на производството на БЦЖ ваксина,

2. производство на човешки имуноглобулини, при които ще се събира кръвта на здрави хора за лечение на едни от най-тежките заболявания.

Проф. Кантарджиев подчерта, че е важно това да става с кръв на българи заради близката генетика, а не с вносна кръв. 3. производство на серуми от животни, с които да се лекува ботулиново отравяне, предизвикано от консумиране на неправилно приготвени и съхранявани консерви. 4. производство на серум за лечение на дифтерия.

А по отношение на ваксината срещу коронавируса проф. Кантарджиев уточни, че тя се разработва от учени от БАН – от екипа на доц. Андрей Чорбанов, завеждащ отдела по имунология в Института по микробиология, които са спечелили проект, одобрен от института „Луи Пастьор” във Франция. Ваксината обаче ще бъде българска.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст