ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бизнесът се обяви против различните ДДС ставки

Касов апарат

Прилагането на различни ставки на данък добавена стойност е неефективен инструмент – свързан е с бюджетни загуби, повишаване на административната тежест в данъчно отношение и дори с липсата на краен ценови ефект върху потребителите – заради запазване на цените на стоките, заяви в свое становище на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Според организацията при въвеждане на различни данъчни ставки за ДДС се увеличава рискът от данъчни измами и укриване на ДДС, защото се създава възможност за неправилно деклариране и неправилно прилагане на режима на намалена ставка.

Данъчната система у нас е построена така, че основният дял от приходи в държавния бюджет се формира от косвени данъци – най-вече постъпленията от ДДС и акцизи, при наличието на действащи ниски ставки за преките данъци (корпоративен и личен). Това позволява да се създадат по-атрактивни условия за икономическите оператори и предприемачите от всички категории, заради ниските преки данъци, акцентира БТПП и добавя, че за съжаление ще наложи увеличение на преките данъци, за да се попълнят липсите.

Приходите от данъка върху добавената стойност имат между 26% и 45% дял от всички данъчни приходи през периода 1998-2019 г. За 2019 г. общите данъчни приходи възлизат 23.6 млрд. лв, а приходите от ДДС са в размер на 11 млрд. лв. Дори и малко намаление в ставката за ДДС ще доведе до бюджетни загуби, с чието финансиране ще натоварят данъкоплатците. В много от страните в ЕС имат различни ставки за ДДС, но за разлика от България в тези държави преките данъци са високи. Например, във Франция данъкът върху доходите е 51.5%, в Германия – 47.5%, а в България – 10%, категоричен е бизнесът.

В следващите дни започват дебатите в парламента за намаляване на ДДС от 20 на 9% за хотели и ресторанти. В същото време обаче производители на плодове и зеленчуци поискаха от правителството тяхната продукция да бъде обложена с от 3 до 5% ДДС. Собствениците на фитнес зали пък настояха за безвъзмездна държавна помощ, както и диференцирано ДДС от 9%, за да се справят с икономическите последствия от коронавируса. 

Засега са внесени пет законопроекта за диференциране на ставката. Най-сигурно изглежда намаляването на налога за ресторантите и книгите, тъй като е предложено от премиера Бойко Борисов и "Обединени патриоти", въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст