Коментари? Съчки, мъчки?

Тодор Кантарджиев

„Коментари? Съчки, мъчки. Няма такива работи.” С тези думи проф. Тодор Кантарджиев, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести, остави без коментар разликата в броя на новозаразените в Швеция и Дания – и двете северни и богати държави, които по различен начин са подходили към овладяване на заболяването.В Швеция, уточни проф. Тодор Кантарджиев, последвали „много научен и либерален принцип”, както бил казал вчера негов колега.

И резултатът е, че за последното денонощие новозаболелите от Covid-19 в Швеция са 649 души, а в Дания – 65 души. Общият брой на заразилите се в Швеция е 32000 души, а в Дания – 11000 души.

В България за последното денонощие са установени 41 нови случая на коронавирусна инфекция и с тях общият брой на заразени с Covid-19 става 2372-ма души. 

Това обяви още в началото на редовния брифинг в Министерския съвет проф. Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб.

За последните 24 часа у нас са направени 1450 проби, но проф. Кантарджиев подчерта, че повечето изследвания не водят автоматично до увеличаване на броя на новооткритите заразени.

От новите 41 заболели 11 души са настанени в болница.

Сред новоконстатираните случаи правят впечатление 17 души в Пазарджик – те са свързани със завод за производство на авточасти. Вече са взети мерки– една част от работниците са в отпуска, предстои да бъдат пуснати и тези, които са работили в последните дни. Ще бъде направена пълна дезинфекция и работният процес поетапно ще бъде възстановен.  

Сред новоконстатираните случаи има и медицинска сестра от Кнежа и с нея общият брой на заразени медицински лица става 249 души. По този повод проф. Кантарджиев обърна внимание, че на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести е качена презентация как се слага и сваля защитен костюм и предупреди, че при невнимателно събличане рискът от заразяване е най-голям висок.

За последното денонощие са излекувани 42-ма души, като с тях общия брой на преболедувалите Covid-19 става 769 души.

Починалите за последното денонощие са петима души: мъж на 67 г. и жена на 67 г. от Пазарджик, мъж на 78 г., настанен в „Пирогов”,  жена на 51 г. от Стара Загора и мъж на 88 г. в Ямбол.

„У нас се говори, че смъртността е малка, защото нямаме много възрастни хора, които да са над 90-годишна възраст. На тези хора ще кажа следното: До голяма степен тежестта на тази инфекция зависи от две причини – от броя на вирусите, с които си се заразил  и от броя на рецепторите в органите ти, за които вирусът ще се залови. При децата тези рецептори са малко и за това при тях почти няма проява на вирусното заболяване, а при над 75-годишните рецепторите намаляват. За това сме много щастливи, че 100-годишните карат по-леко заболяването, защото нямат рецептори в органите на дихателната система. Така че малкото смъртни случаи у нас се дължат на съвсем друга причина. И нека продължим с това, което правихме досега и с нас да е Господ и природата” – призова проф. Кантарджиев.

Той посочи и че зад сухите цифри на „информбюрото”, както наричали някои Националния оперативен щаб, стои всеотдайният и денонощен труд на лекари, сестри, санитари, лаборанти, на над 1000 души от РЗИ. По повод лабораториите проф. Кантарджиев обърна внимание, че в тях се извършва общият комплекс изследвания, който включва и ранното откриване на новозаболели. Така се избягват „грешките, които направиха нашите колеги от западна Европа – допуснаха в болниците си много случаи”, коментира проф. Кантарджиев. Той отново обяви, че в Центъра по заразни и паразитни болести са замислили голямо проучване, което да открие какъв е точно типът на коронавируса в нашата страна, защото той мутира. Проф. Кантарджиев добави, че винаги е твърдял, че вирусът се изменя, предавайки се от човек на човек и „всеки ден не казва точно обратното”, визирайки свои колеги.

Данните, които представи за разпространението на Covid-19 по света бяха следните:

В международен мащаб общият брой на заразените е 5138000 души. Новите случаи за последното денонощие са 55575 заразени. В Съединените щати общият брой на заразените е 1602000 души, като само за последните 24 часа са регистрирани 9700 заболели и 531 жертви. В Русия новооткритите са 8849 души, жертвите за денонощието са 127 души, а общият брой заразени е 317000 души. В Бразилия общият брой случаи е 296000 души, новозаразените са 2600 души, жертвите – само за последното денонощие – са 254 души. Във Великобритания общият брой на случаите е 250000 души, като за денонощието са регистрирани 2615 новозаразени. В Италия общият брой на заразените е 228000 души, а новите са 642 души. В Германия новорегистрираните с Covid-19 са 339 души, а починалите за денонощието са трима души. В Белгия общият брой заразени е 56235 души, а новооткритите случаи на коронавирусна инфекция са 252-ма души.

На Балканите:

В Турция общият брой на случаите е 153000 души, новозаболелите са 960 души; в Румъния общо случаите са 17385 души, новозаразените са 198 души; в Сърбия случаите са общо 10900 души, а новозаразените са 86 души; в Гърция общият брой на случаите е 2800 души, като новоконстатираните случаи на коронавирусна инфекция са при трима души. В Северна Македония общият брой на случаите е 1898 души, като там за последното денонощие са регистрирани 40 нови случая на коронавирусна инфекция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст