ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Топлофикация” вече ще пуска фактурите на разбираем език

топлофикация

Често сме се чудили какво пише на фактурата от "Топлофикация" и как се е получила сумата, която трябва да плащаме. Клиенти се оплакваха, че е написано така, че да не могат да разберат. 

Новата фактура на „Топлофикация София” с опростено представяне на информацията вече e факт. На първа страница клиентите могат да видят дължимата сума и срока за плащане. Най-важната информация за потребителите е посочена в началото, а на следващите страници са поместени подробни разяснения и полезни факти.

„Новият формат на фактурите беше обсъден на работни срещи с екипа на омбудсмана и представители на потребителски организации. После тестван сред потребители. Направихме всичко възможно да представим информацията по по-достъпен и разбираем начин“, казва Александър Александров, изпълнителен директор на „Топлофикация София”.

Всички потребители могат да намерят своята фактура и разяснителната информация към нея на сайта на дружеството. Промените в оформлението са приложени за различните форми на отчитане и заплащане на използваната топлинна енергия – прогнозно потребление, реален месечен отчет и заплащане на равни месечни вноски.

За клиентите, които са избрали да заплащат сметките си на равни месечни вноски, преди няколко месеца дружеството въведе нова система на фактуриране. С промяната се уеднакви формата при битовите и стопанските клиенти, като се фактурира дължимата равна месечна вноска, а не стойността на прогнозно начислените количества топлинна енергия.

 

Новите фактури на столичната топлофикация – ясни и разбираеми

На първа страница в новите документи са изписани задължението за месеца, как е формирано и общите дължими суми на абоната към датата на издаване на фактурата.

В отделна графа се посочва сумата за дяловото потребление. Прихващанията от ретроактивното намаление на цената на топлинната енергия са изписани във втората таблица. Тази информация ще присъства до окончателното приспадане на всички суми към клиентите.

За улеснение на клиентите в отделен ред са посочени сумата и срокът за плащане по фактурата. Задълженията на абоната от минали периоди са изписани отделно, като в случаите, когато той има суми за получаване, те са с отрицателен знак.

В края на фактурата е посочена общата сума, която абонатът има да получава или дава към датата на издаването ѝ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст