ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държавни чиновници пазаруват имоти на безценица

КЗП-Маргаритов-1

Не й върви на Комисията за защита на потребителите. Началниците, които я управляват от създаването й до днес – едни такива… хрисими на вид, но за това пък "работят", та пушек се вдига. С размах и… главно за себе си. Докато клетите потребители чакат защита, опитвайки се да не затънат хептен в тресавището от преписки и прехвърляне на отговорността от една институция на друга, когато им се налага да защитят някакъв свой интерес.

 

Сегашният началник на комисията Димитър Маргаритов очевидно се стреми да  постигне „подвизите“ на скандалния си предшественик Дамян Лазаров. Тук е моментът да припомним, че  докато се изживяваше като защитник на потребителите, Лазаров успя да завърти перките на атрактивните по негово време ветропаркове чрез 56 дружества, регистрирани като владение на дъщерите му  Елена и Любов Лазарови.

За разлика от предшественика си, сегашният  бранител на потребителите Димитър Маргаритов е концентрирал волята си  и възможностите си  в придобиването на по-земни благинки. Какво да се прави – мени се модата, менят се и приоритетите. Едно време перки, после къщи за тъщи, днес – апартаменти на корем. На промоционални цени, естествено…

В последните години, Маргаритов и съпругата му Мария Карабельова-Маргаритова са успели да се уредят  с два мезонета (единият – № 47 от 76.35 кв. м.  и вторият – № 48 от 74.43 кв. м., а към всеки от тях  в плюс – и прилежаща огромна тераса) на централния столичен булевард „Стамболийски“ 128, срещу цена по 500 евро на квадратен метър.

Според данните в имотния регистър, преди две години Маргаритов решава да се поразшири и към предишното си жилище, придобито през 2011 г., прибавя и съседното – срещу смехотворна сума.

От нотариалния акт, с който в. „Банкеръ“ разполага, става ясно, че сделката е сключена на 11 декември 2018 година. Данъчната оценка на мезонета – 74.43 кв. м., плюс една тераса „под звездите“ – 40.98 кв. м. (или общо 115.41 кв.м. ) е 115 050 лева. С около 5000 лв. по-малко, отколкото е броил Маргаритов.

Като оставим настрана, че разликата между данъчната оценка и цената, на която е изповядана сделката (120 000 лв.) е повече от нищожна, няма как да не отчетем факта, че според брокери на недвижими имоти един квадратен метър в района струва поне три пъти повече – между 1400 и 1600 евро, според сайтовете на агенциите за недвижими имоти.

Това съмнително пазаруване на сериозна „промоция“, няма как да не наведе на мисълта, че шефът на Комисията очевидно е решил или да не демонстрира финансовото си състояние, или пък  да поспести някой лев от данъци и такси към държавата, която инак му плаща тлъста  началническа заплата.

Любопитното в случая обаче е,

че в деня на покупката, върху двете жилища  е учредена ипотека в полза на  „Юробанк България“ АД . От документа, който е вписан в имотния регистър става ясно , че другото жилище  ( № 47) е било придобито по-рано – през 2011 година.  То е разположено на 76.35 кв.м. , плюс покривна тераса от 90.79  кв.метра. То също е било спазарено на направо сензационна за времето си цена -за  77 500 евро, ако съдим по наложената през 2011 г. ипотека върху жилището от Банка ДСК.

Срещу двете жилища, финансовата институция отпуска на Маргаритов и на съпругата му банков кредит в общ размер  245 хил.лева. От тях 120 хил. лв. отиват за покупката на гореописания имот, 90 900 хил. лв. са определени за рефинансиране на предишния кредит на семейството към Банка ДСК, а останалите 29 147 лв. се дават за ремонт на новото жилище и 5453 лв. – за застраховката.

По този начин ден преди Нова година, семейство Маргаритови се отървават от първата си ипотека.  

Но  тук идват и въпросите

Как един държавен служител, колкото и голяма заплата да получава, успява да покрива разходите по обслужването на такъв голям кредит, които при всички случаи са доста сериозни, независимо от факта, че според договора с банката, той трябва да бъде изплатен за 324 месеца?

Може би  обяснението е в едно широко използвано обстоятелство – ангажиментът е на заможната съпруга на държавния чиновник. Но и нейното име е свързано все с държавни институции. Мария Карабельова – Маргаритова стана известна  за първи път преди 3 години, покрай връзката й  с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Тогава стана ясно, че самият  Вълчев е участник в странна роднино-административна схема в МОН.

Като дългогодишен началник във ведомството, но преди да стане министър, в качеството си на главен секретар по времето на министър Меглена Кунева, той уредил назначението на кумата си… Мария Карабельова-Маргаритова.

По времето на тройната коалиция пък Димитър Маргаритов е бил директор на дирекция „Обществени поръчки” в Министерството на образованието. Подвизавал се е като член на Съвета на директорите в друго дружество – собственост на МОН : „Ученически отдих и спорт“. Но през август 2010 г. е освободен от министър Сергей Игнатов.

Мария Карабельова-Маргаритова и съпругата на сегашния  министър Лилия Вълчева пък са били членове на политическия кабинет на Даниел Вълчев, когато той е министър на образованието. А Карабельова-Маргаритова е била член и на съвета на директорите на „Академика спорт“ по това време.  Приятелката й Лилия също не е пренебрегната – тя директорства в друго дружество на МОН – „Академика 2000“. През 2011 г. двете с дружки учредяват дружеството „Бонафиде Адвайзърс“  ООД. А от 2018 г. Карабельова-Маргаритова, вече управлява фондация „Просвета – София“.

Става въпрос за фондацията на най-голямото издателство на учебници  у нас, чийто оборот зависи именно от политиката, одобренията и финансирането на покупките на учебници от училищата –  решенията, свързани с тези дейности  се вземат все в  просветното ведомстство.

В официална страница на фондацията е записано  „Важно място в обучителната програма на фондацията заеха международните изследвания PISA и PIRLS. До създаването на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКУО) съдържанието на тези изследвания, както и резултатите от тях не бяха огласявани. Не само обществеността, но и работещите в системата на образованието не познаваха целите и инструментариума на PISA. От 2010 г. „Просвета” е ексклузивен издател за България на всички тренировъчни задачи и материали по формата PISA”.

И още: „Фондация „Просвета – София“ работи активно по проекти на  европейски и национални програми и  през последните години по-важните от тях  са свързани със средищните училища, с кариерното ориентиране на учениците, с гражданското образование, ограмотяването на възрастни и др.”

Коментари за  всичко това едва ли са нужни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст