17% спад на френския БВП през второто тримесечие

финанси

Френската икономика ще се свие по-слабо от очакванията през второто тримесечие благодарение на започналото през май възстановяване на бизнес активността след постепенното облекчаване на противопандемичните мерки, съобщи на 17 юни статистическата служба на страната INSEE. Официалното предвиждане на френските статистици е за 17% спад на БВП на Франция през второто тримесечие срещу прогнозирания преди месец 20% срив. Оценката на агенцията е, че френското стопанство работи на 78% от нормалните си равнища след наложената в средата на март карантина, елементи от която започнаха да отпадат от 11 май. През април активността на бизнеса е била с една трета по-ниска, като очакванията на INSEE са през юни тя да е с 12% под нормалните нива. Секторът на услугите също е бил по-слабо поразен от прогнозите.  

Статистиците се надяват започналото възстановяване на потреблението да е стабилно. То е било едва със 7% по-ниско от обичайното през май след като на много магазини беше разрешено да подновят работа. За сравнение, през април индивидуалното потребление, което е традиционният мотор на френското стопанство, е било орязано с 31 процента. Очакванията на INSEE са то да е само с 5% под обичайния си потенциал през юни. 

Оценката на агенцията е, че април ще се окаже най-тежкият месец в мирновременната история на френската икономика. 

Прогнозите на INSEE са лъч надежда и за другите държави, които постепенно започват да се връщат към нормалния ритъм на живот и потребление. Експертите обаче предупреждават и за изключително високата степен на несигурност на сегашното положение, защото някои сектори пострадаха доста по-тежко от други и все още не е ясно по какъв начин социалното и физическо дистанциране ще засегне активността и фирмените инвестиции в дългосрочен план.  

Френското правителство подхожда доста предпазливо и към оставащите месеци до края на годината. Министърът на финансите Брюно Льо Мер каза по време на изслушването му във френския парламент на 17 юни, че не вярва във V-образното възстановяване на Франция, на Европа или на което и да било друго място на планетата. Просто защото международното положение се е влошило прекалено много, епидемията се завръща в някои градове в Китай, а ситуацията остава тежка в САЩ и в Латинска Америка.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст