Президентът ще наложи частично вето върху промените в Закона за МВР

Румен Радев

Президентът Румен Радев обяви пред репортери в Перник, че ще наложи частично вето върху промените в Закона за МВР.  Текстовете предизвикаха множество коментари, тъй като с тях се създава нова дирекция, която на практика дублира функциите на Националната служба за охрана – ведомство, подчинено на президента.

"Ще наложа вето с ясно аргументирани мотиви, които ще изложа",  каза Радев, но не пожела да обясни кои аспекти от закона не приема и защо ще ги върне на парламента.

На 11 юни парламентът прие промени в Закона за МВР. С проекта се предлага подобряване на организацията на структурите в МВР, които осъществяват дейности, свързани с предотвратяване и пресичане на терористични действия, освобождаване на заложници, задържане или обезвреждане на особено опасни престъпници, неутрализиране на взривни вещества и устройства, опазване на обществения ред, осъществяване охрана на специални товари. В тази връзка е предвидено създаването на нова Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма", която да бъде юридическо лице. В състава и следва да се включат досегашните Специализиран отряд за борба с тероризма и дирекция "Жандармерия". Според вносителите това ще се постигне по-добро управление на ресурсите и материално обезпечаване при спазване на принципите на йерархичност и субординация.

Приетите текстове предвиждат Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" да е национална специална структура, която предотвратява и пресича терористични действия, освобождава заложници, задържа или обезврежда особено опасни престъпници или престъпни групи, осигурява зона на безопасност срещу потенциални атаки изрез снайперисти.

Разпоредбите на Закона за МВР предвиждат дирекцията да открива, идентифицира и неутрализира взривни устройства и взривни вещества, да опазва обществения ред , възстановява, поддържа и опазва обществения ред при масови безредици.

Съгласно текстовете в ГДБОП, ГДНП, ГДГП, ГДЖСОБТ и в областните дирекции на МВР могат да се създадат специализирани звена за реагиране при критични ситуации вследствие на престъпна дейност и за участие в специални операции с висока степен на риск.

От законопроекта бяха отхвърлени текстовете за доброволческите отряди, което предизвика напрежение в управляващата коалиция.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст