Разколебава се убедеността за бързо възстановяване

коронавирус младежи бизнес

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Още в края на миналата седмица настроенията на инвеститорите рязко се влошиха заради твърденията, че предстои  втора вълна от  инфекции с коронавирус. Към това се добави и продължилата ескалация на напрежението между азиатските гиганти Индия и Китай, а също и това  между Северна и Южна Корея.  Борсовите индекси на основните пазари пропаднаха рязко, като дадоха ясен сигнал на властите, че убедеността на инвеститорите в бързото възстановяване на световната икономика от щетите от пандемията започва да се разколебава.

Централните банки отново бяха готови с бърз  отговор срещу песимизма и той както и досега се изрази  в още и още нови стимули "за растежа". Федералният резерв на САЩ обяви  в началото на тази седмица, че стартира програма за директно изкупуване на корпоративни облигации, като допълнение към вече обявената индиректна програма за монетизация на фирмен дълг чрез вложения в борсово търгувани фондове (т.н. ETF). Официално целта на американската централна банка е облекчаване условията за кредитиране, които се затегнаха съществено в резултат от ефектите от пандемията от COVID19, като това ще се постигне чрез увеличаване на ликвидността и намаляване на цената на заемите.

Не е особено  изненадващо, че тази новина доведе до нова вълна от оптимизъм на борсите, които вече са силно пристрастени към постоянните "инжекции" от нови монетарните и фискални стимули. Цената на лекият суров петрол, която е крайно чувствителна към нивата на икономическа активност, успя да възстанови позиции до над 38 долара, след първоначалните разпродажби до под 35 долара за барел.

В България настроенията на инвеститорите останаха като цяло позитивни. След като стана ясно, че Първа инвестиционна банка (ПИБ) в крайна сметка успява да набере необходимият й капитал, макар и с немалката помощ от   държавата, очакванията за присъединяването ни  към ERM II до края на 2020 година изглеждат все по-оправдани. Без съмнение подобен ход е както очакван, така и до голяма степен заложен в бъдещата траектория на развитие на финансовият сектор у нас. Акциите на ПИБ се люшкаха през седмицата в широкият диапазон между 2.62-2.90 лв. за дял, докато към книжата на Централна кооперативна банка (ЦКБ) липсваше  инвеститорски интерес.

След като в края на миналата седмица производителят на птиче месо "Градус" съобщи, че общо 23 служители на фирмата в Стара Загора са дали положителни проби за коронавирус Covid-19, акциите на дружеството загубиха около 2% от стойността си  – до 1.44 лв. за дял.

Веднага след като пакет, съдържащ  8% от акциите на "Телелинк Бизнес Сървисис" беше разпродаден на инвеститорите чрез вторично публично предлагане на БФБ на фиксирана цена от 7.60 лв. за дял, позитивното отношение към книжата  надделя и котировките на софтуерната компания започнаха да се покачват  – до нивата около 7.75-7.80 лв. за дял.

Седмицата донесе облекчение и за акционерите на "Монбат", чиито акции поне засега спряха да пропадат и намериха подкрепа на нивата около 3.30 лв. за брой. Актуални новини традиционно имаше от "Адванс Терафонд" АДСИЦ. Дружеството съобщи, че е продало през изминалият месец нови 157 декара на разсрочено плащане срещу  1700 лв. на декар, като същевременно е закупило 846 декара при средна цена 1006 лв. на декар. Книжата на компанията реагираха позитивно с 3% ръст до 1.89 лв. за дял.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст