Мощен прилив на японски пари в доларови активи

валути

Световните шампиони на отрицателните лихвени проценти от Япония наливат пари в дългосрочни доларови суапови контракти – индикация, че нищо няма да ги примами обратно на японския пазар за дълъг период от време. Тридесетгодишните договори йена-долар потънаха до най-негативните си оценки в края на май и останаха там дори след като Федералният резерв наводни пазара с ликвидност. Което показава, че японските инвеститори продължават да плащат по-високи премии, за да могат да обръщат националната си валути в зелени пари в дългосрочен план. Очевидно, докато инвеститори и анализатори се борят за оцеляване в поразения от вируса свят, в който безпрецедентната ликвидност, наливана от централните банки, движи всеки пазар, японците залагат на по-рисковите активи. В което няма нищо чудно след като "Бенк ъф Джъпен" прогнозира, че отрицателните лихви ще се задържат поне до края на 2023-а – достатъчно основание за липса на какъвто и да било интерес към вложения в японски йени.  

Тридесетгодишните суапови контракти за валутната двойка йена-долар паднаха до рекордния минимумт от минус 76 базови пункта през май, а през тази седмица леко се повишиха до минус 64 точки. Тези стойности показват как претъпканите с йени банки и инвеститори се надпреварват да ги заменят за долари. "Бенк ъф Джъпен" пък обеща в средата на седмицата да продължи да налива обилна ликвидност без каквито и да било ограничения. 

Търсенето на високодоходни американски активи расте. През април японските парични мениджъри са купили най-големи количества щатски корпоративен дълг за последните осем години, по официални данни на финансовото министерство на САЩ. Или, както обобщава Коичи Сугисаки – стратег в "Моргън Стенли Ем Ю Еф Джи сикюритис" в Токио –  "японските инвеститори използват йени, за да финансират покупките на щатски държавен и корпоративен дълг в преследване на крадитни спредове и тези капиталови потоци продължават". Сугисаки пояснява, че Япония, в качеството си на износител на капитали свалят премиите на йената. Което пък е една от причините за недостатъчното засилване на японската валута в ролята й на спасително убежище към щатската дори по време на пика на паниката около коронавируса. От началото на годината йената е поскъпнала едва с 1.6% спрямо американския долар. Тя приключи седмичната си валутна търговия с котировка 106.88 йени за един щ. долар.   

Ейичиро Миура – генерален мениджър на управлението за инструменти с фиксиран доход в "Нисей асет мениджмънт" – посочва, че присъствието на японците като основен двигател на търговските сделки carry trade (при които се заемат йени, за да се купуват активи с по-висока доходност в други валути) расте, защото те търсят задгранични инвестиции. С което те засенчват чуждестранните парични потоци във въпросните сделки, при които заеми в йени теглят задгранични фондове. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст