Станишев: БСП трябва да разпределя 12-те милиарда от Брюксел

Сергей Станишев баница с късмети

Да сложим край на спекулациите и фалшивите новини. Ясно се мотивирах защо предлагам БСП да е лидер в процеса по разписването на Националния план за възстановяване, чрез който ще бъдат инвестирани 12 млрд.евро в България. Ако искаме страната ни да има приоритети, парите да се харчат прозрачно и да достигнат до всички, БСП трябва да инициира кръгла маса и да предложи толкова добри предложения, че управляващите да са принудени да ги приемат. Това заяви председателят на Европейските социалисти Сергей Станишев. 

"Искам и аз да се изкажа в подкрепа на предложението на Кристиан Вигенин с лека модификация. Първо, естествено че съветите трябва да подготвят предложенията на БСП за национален план за възстановяване. В момента се очаква в началото на юли Европейския съвет най-сетне, защото следващата седмица няма да се договорят премиерите, но юли германското председателство ще одобрят план за 750 милиарда евро. От тях за България ще се полагат 12 милиарда, приблизително. Но, ние няма да получим тези пари без национален план за възстановяване. Ние трябва да възложим на съветите своевременно да подготвят приноса на БСП, виждането на БСП какво трябва да бъде националният план за възстановяване, който да включи и мерки с държавния бюджет, със собствени ресурси; и мерките, които предстоят на европейско ниво", казва Станишев.

"И с това да искаме национална кръгла маса, аз го говоря от един месец и повече, че този план не може да бъде просто план на правителството. Защото то ще се събере на едно заседание, ще одобри някакви формални критерии; той трябва да бъде на базата на сериозен анализ; той трябва да бъде на базата на консултации с браншови и синдикални, работодателски организации, с предложения и на опозицията, защото той ще се изпълнява от следващото правителство", допълва председателя на ПЕС..

Според него по този начин БСП могат да изглеждат малко по-смислени.

"Но ние сме в тази ситуация защо? Защото не ни се предложи нищо смислено, извинявайте. Не ни се предложи нищо смислено, което реално да се одобри. Аз също така подкрепям предложението в рамките на този парламентарен сезон, парламентарната група да внесе вот на недоверие", казва Станишев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст