“Джефрис” лансира компании, предлагащи сигурни дивиденти

финанси

Докато инвеститорите се борят да открият сигурни източници на доход по време на глобалните сътресения, стратези на компанията за финансови услуги "Джефрис груп" разкриват какво точно имат предвид под "най-стабилни фирми, изплащащи дивиденти". В препоръка за клиентите си те посочват, че "дивидентите са тема на всички сезони, защото високодоходните акции изпреварват по финансови резултати щатските облигации както при растяща, така и при падаща доходност, независимо от посоката на движение на пазарите и от фазата на икономическия цикъл".   

Според експертите на "Джефрис" най-сигурните залози за дивиденти са на акциите на фирми от секторите на здравеопазането, технологиите и на всекидневните стоки и услуги. Докато книжата на компаниите от областта на финансите, на инвестиционните тръстове за недвижими имоти и на стоките и услугите, които не са за всекидневна употреба, крият най-висок риск да орежат дивидентите или да бъдат суспендирани.   

По време на глобалния финансов срив от 2008-а почти половината световни фирми намалиха дивидентите си. Моделът на Уолстрийт за сегашните условия е близо една трета от корпорациите да орежат плащанията към инвеститорите в резултат на пандемията от COVID-19, твърди "Джефрис".

Стратезите на "Голдмън Сакс" пък прогнозират, че компаниите, чиито акции са включени в борсовия индекс S&P 500, ще понижат с около 25% дивидентите си през 2020-а и няма да плащат пълния им размер до 2024-а. 

"Джефрис" също вещае дълъг период за възстановяване на орязаните дивиденти в САЩ. В момента, повече от десет години след финансовата криза от 2008-а, близо 46% от компаниите, които са намалили дивидентите, все още не са ги върнали на предкризисните им равнища, твърдят стратезите на "Джефрис". И дават за пример фирмите от развиващите се пазари, които са направили по-дръстични съкращения, но са ги възстановили по-бързо.   

За сегашните "пандемични" условия "Джефрис" препоръчва на клиентите си да инвестират в акциите на следните компании от Европа, САЩ и развиващия се свят:

Европа: датската пивоварна компания "Карлсберг", международната група за производство на опаковки и хартия "Монди", фармацевтичната група "Новартис" и биотехнологичната "Рош холдингс" от Швейцария, мултинационалната "Сейдж груп" от Великобритания;

САЩ: фирмата за електроника "Сиско систъмс", химическата "Ийстман кемикъл", мултинационалният конгломерат "Хъниуел интърнешънъл", компанията за медицинска апаратура "Медтроник", мултинационалната фирма за потребителски стоки "Проктър и Гембъл";

Развиващите се пазари: китайската група за мобилни услуги "Чайна мобайл", мултинационалната корпорация за банкови и финансови услуги "Ди Би Ес груп холдингс", австралийската минна група "Рио Тинто", индийската международна корпорация за информационни технологии "Тата кансълтънси сървисиз", мексиканската верига магазини за търговия на дребно "Уол-Март де Мексико". 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст