ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Валери Симеонов: Зелената хунта ни връща към ранния болшевизъм

Валери Симеонов

"В голяма част от изказванията по време на дискусията за биологичното разнообразие имаше политически послания и продължавам да отстоявам за позицията за конструктивен и експертен подход." Това каза председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева на брифинг в Народното събрание след провелата се дискусия по Закона за биологичното разнообразие.

Тя допълни, че целта на заседанието е била да се обсъдят промените, които се предлагат във връзка с въвеждането на подход за управление на защитените зони от мрежата "Натура 2000" чрез промените в Закона за биологичното разнообразие. А темата, свързана с "Натура 2000" е изключително чувствителна.

Според Василева не са били очертани позициите на всички заинтересовани страни и в същото време е имало доста емоционални коментари и размяна на реплики.

"Зелената хунта, която напусна дискусията, ни връща във времето на ранния болшевизъм". Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод това, че заради размяна на реплики представители на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" напуснаха обсъждането. Природозащитниците дадоха изявление пред медиите и обявиха, че ще протестират във вторник 7 юли 2020 г. Те настояват текстовете, касаещи "Натура 2000", да бъдат оттеглени.

"Те правят национализация. Връщаме се във времената около 9 септември. Идва тук един чичко Ленин, който с огромно самочувствие започва да раздава присъди, оценка на министри от последна инстанция, определя кой да има собственост и кой да няма собственост. Това е историческа машина на времето. Връщат ни във времето на ранния болшевизъм. Как така ще отнемеш правото на хората да се разпореждат със собствеността си? Това, което имат право в момента всичките тези хиляди собственици на земи от защитените зони, е да вземат по една мрежичка и да гонят пеперуди или скакалци. Забележете позволява им се съвсем доброжелателно да вършат някакви земеделски дейности", допълни Симеонов.

Според него всички са свидетели на някаква шизофрения.

"Още в началото, преди да започне експертната група, се казва, че няма да бъдат подкрепени от ГЕРБ предложенията на Валери Симеонов и НФСБ. То е предопределено всичко тогава. Не става въпрос за предложението на Валери Симеонов, а предложенията, които защитават собствеността, която е регламентирана в Конституцията", изтъкна още лидерът на НФСБ.

Той подчерта, че  предложенията на неговата партия са свързани с правото на собственици да участват в мерките, които ще бъдат прилагани в техните парцели и земи, попадащи в "Натура 2000". Собствениците на земите обаче били изключени от определянето на мерките.

Симеонов посочи, че НФСБ продължава да настоява, че внесените поправки и предложения задължително трябва да бъдат разгледани и приети. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст