ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Десният екстремизъм продължава да разяжда Германия

Марта - неонацизъм-2

В последните седмици Германия буквално е залята от новини, свързани с крайно десния екстремизъм. Преди броени дни стана ясно, че Жанин Вислер – ръководител на фракция на партия "Левите" в парламента на провинция Хесен, за втори път от февруари насам е получила имейли от дясноекстремистката мрежа „NSU 2.0“ – Националсоциалистическа подземна организация, в които е заплашена дори с физическо ликвидиране. В хода на разследването е установено, че наред със заплахите, електронните писма до Жанин Вислер са пълни с нейни лични данни, изтеглени от компютър в Трети полицейски участък във Висбаден, столицата на провинция Хесен.

 

Преди повече от десетилетие, членове на крайно дясната терористична организация  „NSU“  убиха десетима мигранти. Извършителите на престъпленията бяха арестувани, но разследването и съдебния процес срещу тях бяха засекретени при крайно спорни обстоятелства, което напълно основателно предизвика голямо обществено недоволство.

С „NSU 2.0“ бяха подписани и заплахите, отправени преди почти две години към франкфуртската адвокатка Седа Басай-Илдиз и нейната двегодишна дъщеря. Съдържанието на заплахите се оказа неподходящо за хора със слаби нерви, защото най-"безобидната" закана беше

"Няма да съсипеш Германия, за отмъщение ще заколим дъщеря ти!"

Освен това, "посланията" до адвокат Басай-Илдиз съдържат и лична информация, която не е публична и би могла да изтече единствено от полицията.

През 2019 г., берлинската кабаретна актриса Идил Байдар също е заплашена със смърт. За да докажат сериозността на намеренията си, "авторите" на заплахата отново цитират лични данни, източени незаконно от полицейски компютър.

Жанин Вислер привлича вниманието на екстремистите с активната си позиция, последвала

публичната екзекуция на Валтер Любке,

ръководител на общинската администрация в Касел.

На 1 юни 2019 г. вечерта той беше екзекутиран с един изстрел в главата в двора на собствената си къща в село Иста. Валтер Любке е активен съпартиец на Ангела Меркел в ХДС и се прочу през 2015 г. с изявлението си, че който не е съгласен с бежанската политика на Германия, може да напусне страната.

И в този случай връзката на десните екстремисти с полицията е повече от очевидна. Факт, публично огласен от вътрешния министър на провинция Хесен – Петер Бойт, който остро разкритикува LKAКриминалната служба на провинцията, и нейния директор Сабине Турау. Един от основните му аргументи бе защо, след като още през месец март т. г. е станало ясно, че

екстремистите имат достъп до полицейските информационни бази,

той е бил държан в пълно неведение.

Заради скандала, шефът на полицията в Хесен – Удо Мюнх, подаде молба за предсрочно пенсиониране. А режимът за ползване на базите с данни бе затегнат до такава степен, че достъп до тях ще имат само ограничен брой полицейски служители, издържали специално разработени тестове и проверки за интегритет и конфликт на интереси.

Въпреки мерките, напрежението продължава да расте. През последните десетина дни станаха обществено достояние нови заплахи, носещи почерка на „NSU 2.0“. Към полицейските структури, от които са изтичали лични данни към екстремистите, бяха прибавени

още две полицейски подразделения

– Четвърти участък във Висбаден и Първи участък във Франкфурт на Майн.

Този път мишени са известната телевизионна водеща на ZDF Майбрит Илнер, журналистката от вестник TAZ Хенгаме Ягобифара и бившия кореспондент на "Ди Велт" в Турция – Дениз Ючел. Той бе арестуван през февруари 2017 г. – покрай т. нар. пуч срещу Ердоган – за пропагандиране на терористична дейност. След като престоя една година в затвора "Силиври" без да му бъдат повдигнати обвинения, Конституционният съд на Турция обяви задържането на Ючел за незаконно. В средата на февруари 2018 г. журналистът бе освободен и се прибра в Германия с правителствен самолет. А на 16 юли 2020 г.

той бе осъден задочно на 2 години и 22 дни затвор

за… обида на турския президент Ердоган.

Преди броени дни бе заплашена с физическа саморазправа и журналистката Юта Дитфурт – съоснователката и бивша председателка на Партията на зелените. Писмото, което тя е получила, също е било пълно с антисемитски лозунги и обидни квалификации. Въпреки молбата на франкфуртската прокуратура, федералното обвинение е отказало да се заеме със случаите, поради… "липса на достатъчни основания"!?! 

В абсолютен унисон с тези тенденции е и 388-страничния доклад на Федералната служба за защита на конституцията (контраразузнаването) за 2019 година. Съдържанието му бе огласено на специална пресконференция, дадена в средата на юли от президента на Службата Томас Халденванг и федералния вътрешен министър Хорст Зеехофер.

Изводите в този доклад са повече от притеснителни, обяви министър Зеехофер.

Според него

десният екстремизъм, расизма и антисемитизма

представляват най-голямата заплаха за сигурността в Германия.

Броят на екстремистите – както десни, така и леви – готови на насилие, продължава да се увеличава.

През 2019 г. са докладвани 22 300 инцидента с дясноекстремистка "окраска", което е увеличение с 10% спрямо  2018 година.

Регистрирани са 6400 престъпни деянията, извършени от леви екстремисти, като тук ръстът е… 40 процента.

Престъпленията с антисемитски характер са се увеличили със 17 процента спрямо 2018 година. Според министър Зеехофер, това е срамно петно за Германия.

В доклада се обръща внимание на факта, че заплахата от ислямистки екстремизъм не е отминала, въпреки че

през последните три години не е имало атентати.

Причините за това са няколко: качествената работа на германските разузнавателни и контраразузнавателни служби; разгрома на въоръжените милиции на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак; отслабналите международни позиции на ИДИЛ. Опасността за Германия от ислямски тероризъм обаче продължава да бъде оценявана като висока, защото броят на салафистите продължава да расте.

Отчетена е и още една опасна тенденция: постепенно увеличаване на противоконституционните дейности,

организирани и финансирани от чужди държави

– кибер нападения, дезинформационни кампании и т.н.

Според наблюдателите и анализаторите обаче, голямата опасност пред Германия си остава десният екстремизъм, чието присъствие във всички държавни структури, призвани да бранят държавната сигурност, става все по-очевидно. Без значение дали тези структури са армейски или полицейски, дали са военни командоси или "обикновени" спецчасти.

Снимката е предоставена от Полицейския президиум в Майнц.

Едновременно с оповестяването на доклада в Берлин, в град Вормс (провинция Райнланд-Пфалц) гръмна нов скандал: най-старото запазено еврейско гробище в Европа „Свещени пясъци“ е затворено временно заради поругаването на близо 100 еврейски гроба от Средновековието. Гробищният парк е обявен за паметник на културата, в него има 2500 гроба, като най-старите са датирани от 1058-1059 година.

Специалистите засега не са наясно как ще могат да почистят боята от надгробните плочи без да нарушат целостта им.

На местопрестъплението е хваната 47-годишна жена от друга провинция, а градската управа на град Вормс категорично изключва вероятността това да е политически мотивирано престъпление.

Според полицията в Майнц обаче, докато разследването не приключи, версията за антисемитските подбуди на осквернителите не може да бъде изключена.

 

Марта Монева

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст