Правителството ще осигури допълнително финансиране на проект “Развитие на жп възел Пловдив”

жп гара пловдив

Правителството ще осигури допълнителни финансови средства от държавния бюджет в размер до 41 498 000 лв. за изпълнението на проект "Развитие на железопътен възел Пловдив". Европейското съфинансиране на проекта е по линия на Механизма за свързване на Европа, сектор "Транспорт".

С реализацията на проекта значително ще се намалят задръстванията при автомобилния трафик и вредното въздействие върху околната среда в град Пловдив и региона, са мотивите за това решение. Ще се създаде възможност за повишаване на скоростите за пътуване с железопътен транспорт по основното направление на Коридор "Ориент/Източно-Средиземноморие" от Европа през Сърбия към Турция и Черноморието.

Железопътен възел Пловдив е сред най-важните железопътни връзки в България, с голямо регионално-икономическо и стратегическо значение. Оттук преминават линиите за Стара Загора и Бургас (Главна железопътна линия № 8 Пловдив – Бургас), за ГКПП Калотина и ГКПП Капитан Андреево (Главна железопътна линия № 1).

Това е една от причините Национална компания "Железопътна инфраструктура" да подготви проект за модернизацията на жп гара Пловдив, като инвестицията е на стойност 89 028 246 лева без ДДС. Той пък е част от проект "Развитие на железопътен възел Пловдив"..

Изпълнител на договора е Обединение "Проект Пловдив" ДЗЗД, в което влизат фирмите "Трейс Груп Холд" АД и "Балкантел" ООД.

От 2018 г. Централна гара Пловдив е мултимодален транспортен център, обединяващ автобусен и железопътен транспорт. Тя е единствената по рода си гара в България. Чрез тази комбинация можете лесно и удобно да пътувате до стотици дестинации в България и Европа.

Благоприятни фактори за развитието на Пловдив, който  е вторият по големина град в България, са централното географско разположение и сравнително добрата инфраструктура. Пловдив има международно летище, терминал за интермодални превози, в близост до града минава автомагистрала "Тракия", има добре развита система от първокласни пътища и железопътна мрежа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст