На БФБ отново има компания, която струва над един милиард лева

Сграда на БФБ /Българска фондова борса/

На "Българска фондова борса" АД отново има компания която струва над милиард лева, показват данните в бюлетина на борсовия оператор за второто тримесечие. Това е "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД. В края на юни борсовите играчи са оценили фармацевтичната фирма на 1 027 500 000 лева. Но и през първите дни на юли цената на тези акции се запазва на тези високи нива.

Основания за такъв ръст има достатъчно. Най-напред секторът, в който тя оперира, е сред тези, които няма как да усетят влиянието на коронавируса. Фармацевтиката се развива добре във времена на криза. Вълната за презапасяване с лекарства през март и началото на април е повлияла върху ръста на приходите от продажби на дружеството. Заради засиленото производство са нараснали и разходите по дейността, повече са харчовете за външни услуги, за материали и за възнаграждения, четем в отчета на мениджърите. Това е причината за по-ниската печалба в края на първото тримесечие спрямо същия период на миналата година. Заедно с това компанията е свила и своите задължения, най-вече тези към клиенти и доставчици.  

На проведеното през юни общо събрание на акционерите на "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД бе взето решение за разпределяне на дивидент в акции (увеличение на капитала със собствени средства) за миналата година. То е в общ размер на 2 300 000 лв., като капиталът ще нарасне до 84 500 000 лева.

През април "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД съобщи, че ще строи трети завод в с. Казичене край София. Инвестицията се планира да бъде завършена към края на 2022 г., а мощностите й да бъдат почти напълно запълнени към 2026 г. при благоприятна икономическа обстановка. Компанията има два завода – един във Варна и един в Пловдив. В момента "Чайкафарма" има сключени договори за дългосрочно партньорство за продажба на лекарства с фирми от Чехия, Словакия, Германия, Косово и Йемен. Водят се и преговори в напреднала фаза с други фирми от Евросъюза. До края на годината се очаква да бъдат сключени още няколко дългосрочни договора.

По показателя "пазарна капитализация" "Чайкафарма Висококачествените лекарства" АД е далеч„ пред своите конкуренти. Друга фармацевтична фирма – "Софарма" АД, е след нея, но тя има двойно по-ниска капитализация – 431 353 277 лева.

Най-близо до тези компании са "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "Градус" АД с пазарна оценка от по над 300 млн. лева. Дейността на първата нямаше как да пострада в периода на епидемията, а втората произвежда птичи продукти, което я прави устойчива в тези критични моменти. Няма как да спре потреблението на храна.

След тях е една голяма група от седем дружества, които имат капитализация над 200 млн. лева. Тук е и "Първа инвестиционна банка" АД, която в края на юни струва 279.40 млн. лева.

Сред 30-те дружества с най-голяма пазарна капитализация на Основен пазар BSE към края на второто тримесечие попадат още две банки. "Българо-американска кредитна банка" АД е оценена на 166 666 363 лева, а "Централна кооперативна банка" АД – на 132 215 169 лева.

В края на списъка са пет фирми, които имат пазарна оценка под 100 млн. лева. Шест от бившите приватизационни фонда, сега преобразувани в холдинги, намират място сред най-големите на "Българска фондова борса" АД.

БФБ в цифри

Оборотът на "Българска фондова борса" АД се повишава със 143% до 31 млн. лв. през юни тази година спрямо същия месец година по-рано, показват данни на пазарния оператор.

Оборотът за първото полугодие на тази година е на стойност 181.7 млн. лв., като е с 21% по-висок на годишна база. Броят сключените сделки пък е 37 350 или с 57% над покупко-продажбите за същия период на 2019-а.

И четирите борсови индекса са "пораснали" през второто тримесечие. SOFIX се е повишил с 8.09% до 453.26 пункта. Широкият индекс BGBX40 расте с 6.99%, равнопретегленият BGTR 30 – с 6.89%, а BGREIT, който следи търговията акции на фирми от сектора "недвижими имоти" е добивал към стойността си още 5.96 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст