Среброто и златото – в битка за надмощие

пазари

Цените на среброто се изкачиха до най-високите си стойности за последните почти седем години. Златото също продължава похода си към рекордни котировки в очакване на още стимули в подкрепа на възстановяването на глобалното стопанство от пораженията от COVID-19.

Инвеститорите се вкопчиха в скъпоценните метали, търсейки  спасителни убежища на фона на растящия брой заразени от коронавируса, на забавящия се растеж, на реалните отрицателни лихвени проценти в САЩ и на политическото напрежение. Купищата стимули, "изсипани" от правителствата и от централните банки по света, също подкрепят цените на среброто и на  златото. А след като Европа успя да утвърди на 21 юли спасителния си пакет, внимането на пазарните играчи се прехвърли към преговорите за законодателство в подкрепа на американското стопанство.  

Среброто получава допълнителен тласък от опасенията за недостатъчно предлагане и от оптимизма за подем на търсенето от индустриалните сектори. Вложенията  във фондовете, търгувани на борсата фондове, които трупат от  сребристия метал, са рекордно високи, а тези в "златните" им конкуренти скочиха до най-високите си равнища от средата на юни и са най-големите  в историята.  

Не трябва да се забравя, че принос за ценовия ръст има и типичната за летния сезон ниска ликвидност, когато и по-дребни сделки могат да предизвикат по-големи пазарни движения, предупреждава Оле Хансен – отговорен за  стратегията за търговия на суровини в "Саксо банк". 

И  двата благородни метала поскъпват за шеста поредна седмица и са с най-силни финансови постижения в индекса на суровините на агенция "Блумбърг" за тази година. Индексите за относителната им сила пък са над 70 пункта, което предполага, че те вероятно са надценени. 

В следобедните часове на 22 юли сребърните котировки се движеха в близост до 22.55 щ. долара за тройунция в Лондон след като ден по-рано достигнаха до 22.8366 долара за тройунция – най-високата цена от 2013-а досега. Сребърните контракти с доставка през август се търгуваха за 22.90 долара за тройунция на борсата COMEX, след като на 21 юли се изкачиха до 23.12 долара за тройунция.  

Цените на златото както с незабавна доставка, така и с доставка през август, бяха в близост до 1855 долара за тройунция в следобедната търговия в Лондон и в Ню Йорк, след като ден по-рано достигнаха 1865.81 долара за тройунция, настъпвайки към върховите 1921.17 долара за тройунция от 2011-а. 

Все пак  не липсват и инвеститори, които продават на високите цени. BullionVault – най-голямата онлайн платформа за сделки със скъпоценни метали в света – посочва, че търговските обеми в злато са се удвоили на 21 юли спрямо средната им стойност през предишните 30 дни, като продажбите са преобладавали над покупките. Движенията при среброто са били още по-драматични.   

Стийвън Инес – главен пазарен стратег на AxiCorp – смята, че в момента среброто командва парада и следва същата траектория, както по време на глобалната финансова криза. Тогава цените му паднаха във върховия й момент, а след това достигнаха свеж рекорд в близост до 50 долара за тройунция през 2011-а. За Даниел Гай – стратег за търговията със суровини на "Торонто Доминиън сикюритис" – среброто се търгува все повече като индустриален метал, а при златото е налице познатата стара история: реалните лихвени проценти продължават да падат и доближават нива, близки до достигнатите по време на глобалната финансова криза. 

Дори след последния ръст на двата благородни метала  има дълъг списък от банки и търговци, които прогнозират, че те ще продължат да поскъпват. 

"Ситигруп" очаква сребърните котировки да скочат до 25 щ. долара за тройунция през следващите шест до 12 месеца с потенциал дори до 30 долара за тройунция. По отношение на златото банкерите смятат, че е въпрос на време то да достигне и да надхвърли рекорда си от 2011-а с 30% вероятност за 2000 долара за тройунция през идните три до пет месеца. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *