Борбата с нелегалния труд все още е causa perduta

нелегален труд

Любослава Тенева работи в обществена пералня и търпеливо изчаква изработеното от нея в продължение на месеци да й се изплати. Когато обаче й писва да слуша неубедителните оправдания на шефа си от сорта "имам проблем със счетоводителката", решава да потърси правата си чрез институциите. Тогава разбира, че трудовият й договор не е регистриран към НАП, не са й внасяни и осигуровките. От публичните регистри става ясно, че вече бившият и работодател е забъркал големи каши и има запор на сметките.

 

"БАНКЕРЪ" обаче се разрови и освети друг проблем, който продължава да е сред основните за България – нелегалният труд. Правото е на страната на Любослава, но не така стоят нещата с останалите бивши и настоящи служители на фирмата – лековерни и неопитни ученици и студенти, които са се съгласили да работят без трудов договор, а някои дори го предпочели. И после всички до един били прецакани със заплатите. Типично по български те решили пасивно да се оплакват от злочестата си съдба, вместо да сигнализират Инспекцията по труда, така че да предпазят други да не изгорят в ада на сивата икономика. 

Сред допитване в групите за търсене на работа в социалните мрежи, още стотици хора ни споделиха своите трудови несполуки – фиктивни договори, устни договорки, неизплатени пари и куп още неизправности, които захранват сивата икономика.

Всичко това потвърждават данните на Международната организация на труда за 2019 г., според които делът на недекларирания труд в България е 15,9 % при 16,3 на сто средно за Европейския съюз. Това нарежда страната ни в Топ 5 на страните в съюза с

най-висок процент недекларирана заетост.

По сектори най-високият процент е в земеделието (48 % за 2019 г.), следвано от строителството, леката промишленост (шивашка промишленост), ремонтите и търговията на автомобили и очаквано хотелиерството и ресторантьорството.

В края на 2019 г. постоянната величина на недекларирания труд в страната даде старт на седем  проекта по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", чиято цел е да насърчат съвместните действия на работодателски и синдикални организации в борбата с недекларираната заетост и да подобрят условията на труд.

Общата стойност на операцията е 12,9 млн. лв.

и се ще обхване над 20 000 работещи в предприятия. Одобрените проекти, получили финансиране, са изготвени от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Съюза за стопанската инициатива и КНСБ. Всички те, заедно с КТ "Подкрепа", ще партнират по между си. Резултатът от инвестицията за близо 13 млн. лв. ще бъде осезаем едва след 2022 г., когато проектите завършат и дойде ред на оценката им. Но към момента справянето с нелегалния труд пълзи като охлюв. 

През юни тази година Главната инспекция по труда започна засилени проверки. Само за три дни на територията на София са установени  31 случая на работещи без трудови договори от 54 проверени  строителни обекта. А за петте месеца на 2020 г. случаите с липса на  трудови договори са общо 822. За неустановените можем да гадаем…

На всичкото отгоре

кризата с коронавируса увеличава допълнително риска

от полагане на нелегален труд в сезонните обекти, който и без това обичайно е висок, информират инспекторите.

Споменатите тревожни данни поставиха и акцента в плана за дейността на Инспекцията по труда през 2020 г. – контрол, насочен към превенция на недекларирания труд. А през периода март – юни България бе част от европейската кампания "Европа за деклариран труд 2020", която се организира от Европейската комисия и целеше да разбере мотивите на българите да влизат в сивата статистика. 

Съдейки от форумите и социалните мрежи, където хора от цялата страна споделят, възможността за бъдещите мизерни пенсии не ги стряска – те или близките им по принцип са разочаровани от социално-осигурителната и пенсионната система. Повече ги стряска настоящата бедност, в която битовите сметки идват светкавично.

Всичко е точно,  докато си вземаш парите по уговорка – държавата не ти удържа данъци, харчиш си всичко, дето си изработил, голям кеф…Но един ден

оставаш с пръст в уста и се чувстваш ограбен.

Показателно е, че на онлайн агората хората използват  най-често точно думите "ограбен" и "обир", за да опишат чувството. Но никой не може да им помогне, защото те са толкова виновни, колкото и онзи, който ги е метнал. 

Работещите без трудови договори губят право на социална закрила. А най-лошото е, че трудовите злополуки при устни договори не важат и безопасността за работниците не се подобрява.

От Инспекцията все пак съобщават, че в последно време се затвърждава тенденцията служителите да подават сигнали за неизплатени трудови възнаграждения, които са договорени устно с работодателя.

Това е лъч светлина, който бавно пробива сивата статистика. Българинът лека полека се събужда от своята летаргия и почва да търси правата си, вместо покорно да свежда глава. Дано се осъзнае и за задълженията си. А докато пробуждането се случва 

по-високи глоби ще борят сивата икономика.

Припомняме, че в края на миналият месец правителството одобри промените в Кодекса на труда. Една от тях са завишените глоби за нелегален труд. Наказанието за работодателя да е глоба в размер от 15 000 до 20 000 лв., а за виновното длъжностно лице – от 5 000 до 10 000 лв.

Нека избелването на сивите пари започне сега!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *