ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Арогантност и беззаконие в ловно стопанство „Искър“

искър

В стремежа си да демонстрират принципност и да заличат следите на прекомерните си грижи към определени и  неслучайно избрани  бизнесмени,  началниците на държавата съвсем се омотаха. Такъв е случаят с абсолютно незаконния градеж в държавното ловно стопанство „Искър“. Преди години  то беше харизано на Румен Гайтански – Вълка, близък  до ДПС и най-вече до неговия почетен председател – Ахмед Доган.

 

Шест години след като стопанството беше сервирано на Гайтански на тепсия от тогавашния министър на земеделието – Димитър Греков, Върховната административна прокуратура (ВАП) се сети, че зад залостените му порти  се случват неща, които нямат  нищо общо със законите в държавата.

Насилената  проверка, която ВАП изиска от  Министерството на земеделието, храните и горите и от Дирекция за национален строителен контрол, след като стана ясно, че на територията на стопанството се строи впечатляваща сграда, взе че установи, че тя била …незаконна.

След скандала, предизвикан от сигнала на Зелено движение и Демократична България , според който бизнесменът Гайтански строял огромен хотелски комплекс на територията на Държавното ловно стопанство, директорът на Югозападното държавно предприятие- инж. Дамян Дамянов си изми ръцете по обичайния начин – той

  „похарчи“ шефа на ловно стопанство "Искър"

– инж. Атанас Дарелов. Самобитните обяснения на Дамянов имаха за цел да убедят обществото, че той нищичко не знаел. Водевилът, разиграван от съответните началници  продължи и след като беше даден жертвения агнец. Проверяващи от всички институции се напънаха да разнищват случая. В крайна сметка  се оказва, че реалната проверка е възложена на администрацията на  район „Панчарево“. А през тази седмица кметът на района Николай Гюров  ще върне констатираната  от неговите служители информация  обратно по веригата – първо към столичното кметство, после към ДНСК, която пък ще я препрати на прокуратурата и т.н. и т.н. 

За да бъдем съвсем коректни  се свързахме с кмета на Панчарево – Гюров и с главния архитект на района – Румен Несторов. Пред в. „Банкеръ“, те обясниха, че експертите на района документално са установили, че нито ръководството на стопанството, нито собственикът на градежа – „Био Майнинг“ АД са  сметнали  за необходимо да внесат за одобрение каквито и да било строителни книжа , предхождащи бъдещата им дейност –т.е. вече реализираната на  етап  „груб строеж“ сграда. Арх. Несторов е категоричен, че за да започне подобен  строеж  е задължително да има одобрени строителни книжа и издадено разрешително за него.  

Оказва се обаче, че „основанията“ за строителството са били потопени във витиевато тълкуване за ремонт на съществуваща сграда. Става дума за едно конструктивно становище, направено в началото на годината и подписано от инж. Петър Иванов ( с което в. „Банкеръ“ разполага). То се отнася до

ремонт и модернизация на съществуваща…ремонтна работилница.

Но тъй като не са били представени каквито и да е било документи за обекта, конструкторът се е въздържал да дава насоки, преди  инвестиционните намерения да бъдат облечени в законова форма.

Проверката на в. „Банкеръ“ установи, че все пак някакъв идеен проект съществува. Негов автор е арх. Мирослава Иванова.

Оказва се, че нищо незнаещия Дамянов още на 9 януари е бил уведомен от изпълнителния директор на „Био Майнинг“- Здравко Андреев, че е  изготвен инвестиционен проект за ремонт и модернизация на съществуващата …работилница ( в.„Банкеръ“ разполага с това писмо и с приложения инвестиционен проект). От самите чертежи пък става ясно, че изведнъж едноетажната „работилница“ се е сдобила с нови фасади и с още …етаж и половина. Застроената площ, на която е разположена сградата, е 1341 кв.метра.

От  акта за държавна собственост на имота ( № 04396 от 8 февруари 2005 г.) става ясно, че въпросната работилница е строена през 1988 г., но е само на един етаж.

Тук е моментът да се върнем кадъра седем години назад.

Тогава в.“Банкеръ“ първи съобщи, че ловното стопанство ще бъде дадено на точно определен човек. В публикацията си под заглавие „Опаковаха ловно стопанство "Искър" като коледен подарък“ (от декември 2013 г.) , разказахме как тогавашния министър на земеделието Димитър Греков е подготвил коледен подарък за милиони за Румен Гайтански.

На 7 януари 2014 г. със своя Заповед ( № РД 49-5 ) Греков потвърди нашата прогноза. За спечелила „конкурса“ и готовност за подписване на договор „за съвместно извършване на дейности“ в следващите 15 години, беше избрана „Био Майнинг“ АД, управлявана от Здравко Андреев. Който пък се оказа  управител и на "София имобилен" ЕООД, собственост на "Волф" АД, или по-точно – на Румен Гайтански.

Според условията на контракта

съдружникът на държавата

беше ангажиран с изграждането, с ремонта и с поддръжата на биотехническите съоръжения (в тази група влизат изграждането на чакала и хранилки). Финансовите му ангажименти трябваше да са адекватни на тези на държавата за този вид дейности. В случая за първата година те бяха в размер на 8812 лв., а през следващите години беше предвидено да намаляват, докато през 2028-а спаднат до… 560 лева. Фиксираните разходи на държавното стопанство за описаните в контракта дейности за всичките години бяха на обща стойност 40 760 лева. Що се отнася до задълженията, които опират най-вече до разработването и поддържането на фуражната база, там максималните средства, с които ще участва инвеститорът, бяха точно фиксирани. За всяка година той трябваше да разходва по 50 хил. лв., докато държавното предприятие беше задължено да харчи по 87 хил. лева. За да изхрани дивеча, новият чорбаджия на стопанството трябваше да харчи по 82 хил. лв. годишно. Интересна беше и сумата, записана в графата "предоставяне на движими дълготрайни активи" – за целия петнадесетгодишен срок на контракта ползвателят им се задължи да плати едва 97 хил. лева…

Приходите, които трябваше да донесе този договор за целия му срок, бяха изчислени на 6 756 000 лв., или по 450 400 лв. годишно.

Запознати с разнообразната дейност на ловното стопанство и с атрактивните ловни и туристически атракции, които се предлагат тук, още при обявяването на "конкурса", изразиха мнение, че да се изисква такава печалба от този обект е, меко казано, смешно.

Вероятно това нагласено състезание беше подразнило другите мераклии да придобият  стопанството. През 2014 г  конкурсът беше обжалван във Висшия административен съд. Но както в. „Банкеръ“ прогнозира тогава разтакаването по съдилищата едва ли щеше да създаде проблем за новия притежател. Оказа се, че и в този случай сме се оказали прави. Договорът за съвместна дейност бе бетониран и със съдебен „лиценз“, за да се гарантира  неговото подписване на 23 юни 2016 година.

Очевидно не е за изпускане имот, разположен на 4700 хектара, чиято югозападна граница е 16-километровата брегова ивица на язовир "Искър". Освен това ловното стопанство предлага голямо разнообразие от дивеч – диви свине, сърни, елени-лопатар, благородни елени, муфлони, лисици, вълци, диви котки, белки, златки, видри и язовци. Все животински видове, които възбуждат апетита на ловци от цял свят и които не се колебаят да платят скъпо и прескъпо за удоволствието да се сдобият с поредния ловен трофей. Към всичко това не можем да не споменем прекрасната ловна хижа, в която, както се полага, има ресторант и петнайсетина хотелски стаи. С други думи, все привлекателни детайли за всички, които биха искали да влязат под някаква форма в ловните полета около язовира.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст